Glas Javnosti

OTVARANJE DEONICE MOGUĆE VEĆ SLEDEĆE SUBOTE: Radovi na autoputu Ruma-Šabac pri kraju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Privode se kraju radovi na autoputu Ruma-Šabac. Trasa duga 22 kilometra i most preko Save uskoro treba da budu otvoreni za saobraćaj. Završetak brze saobraćajnice do Loznice najavljen je za narednu godinu. Uz bolju infrastukturu očekuje se i rast prometa ljudi i robe, a sve to bi trebalo da doprinese bržem razvoju zapadne Srbije.

Šabac spreman čeka i nove puteve i nove privrednike – sa obe strane novog mosta 600 hektara industrijske zone.
- Mi 24 godine željno čekamo da se dogodi ovo rešenje auto-puta koje će nam dati mogućnost da razvijamo bolje odnose sa dobavljačima i našim kupcima i samim tim sa našom lakom robom koja trpi visoku cenu transporta. To će omogućiti širenja na druga tržišta za koja do sada nismo imali mogućnosti - kaže Nikola Janjić, zamenik generalnog direktora Kartonval Šabac.

U zoni već posluje 36 kompanija sa 5.000 zaposlenih. Među brojnim domaćim firmama japanski i kineski gigant koji planira da uposli 2.600 radnika, a za proizvodne pogone kupili su i četvrtu parcelu. Interesovanje raste uz gradnju puteva.
- Samo prošle godine je prodato 77 hektara zemljišta i dalje je veliko interesovanje. Grad u svom vlasništvu poseduje u ovom trenutku oko 110 hektara. Grad prodaje parcele kompletno infrastrukturno opremljene sa pristupnom saobraćajnicom, vodovodom, kanalizacijom, gasnom infrastrukturom. Investitor ima slobodu da bira položaj i oblik parcele, cena je 120.000 evra po hektaru zemljišta - kaže Dragan Vasić, rukovodilac odeljenja za lokalni ekonomski razvoj grada Šapca.
Mogu da izaberu i da posluju u bescarinskoj zoni.
Direktor Carinske zone Šabac Vlada Trifunović kaže da u slobodnoj zoni u tom gradu postoji već 15 stranih firmi koje rade.

- Ostvarili su promet od 430 mil EUR, imaju povećanje od 130 mil EUR u odnosu na prethodnu godinu i oko 1.000 radnika se više zaposlilo za tih godinu dana. Veliko je interesovanje novih stranih kompanija koje će doći zbog našeg novog auto-puta koji se uskoro otvara - rekao je Trifunović.
Samo na kilometar puta je sedam hala, još desetak se gradi. Za opremanje zone grad Šabac je ove godine izdvojio 300 miliona dinara.
Starim mostom dnevno pređe i do 20.000 vozila. Uskoro će ići brže, za prilaz novom, završavaju se radovi na nadvožnjaku i petlji.


Glas javnosti/ R05S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR