Glas Javnosti

OTROVNA ULJA KINEZI IZLIVAJU PRAVO U SAVU: Protest aktivnista ispred fabrike 'Mei Ta' , BARIČ NE SME DA PIJE ČESMOVAČU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Uz transparente “Stop aerozagađenju”, “Čime nas trujete?” i “Odlučno protiv zagađivača”, ispred ulaza u fabrički krug "Mei Ta" u Bariču okupilo se oko 20 aktivista koji su optužili kinesku kompaniju da u procesu proizvodnje izdvaja otpadna ulja koja su opasna i štetna.

Ta ulja se, kako tvrde predstavnici inicijative "Odbranimo Košutnjak", izlivaju direktno u Savu sa svim ostalim otpadom.

Fabrike za proizvodnju automobilskih delova "Mei Ta" skvaodnevno ispušta neprijatne mirise i industrijski dim, kažu aktivisti i dodaju da ta fabrika nema postrojenje za preradu otpadnih voda.

Na 300 do 400 metara od tog mesta se nalazi vodozahvat, odakle se građani Bariča i okolnih mesta snabdevaju vodom, upozoravaju predstavnici inicijative "Odbranimo Košutnjak".

Na pitanje da li aktivisti imaju dokaz da fabrika ispušta opasne materije u reku, oki kažu da je jedini dokaz “fotografija snimljena iz vazduha dronom, na kojoj se vidi cev koja ispušta vodu direktno u Savu”.

- To je jedini dokaz. Vi ne možete ući u ’Mei Tu’ i uraditi bilo kakvu analizu, jer to je fabrika u kojoj naša država nema nikakvih ingerencija. Ali, može se uraditi analiza vode iz Save u blizini mesta gde se ispuštaju otpadne vode - tvrde ekološki aktivnisti.

Meštanin Bariča Aleksandar Krstić rekao je novinarima da meštani kupuju flaširanu vodu, jer je voda sa česme ima čudan ukus i da je kvalitet vazduha loš.

(Glas javnosti/Radio Slobodna Evropa)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR