Glas Javnosti

OTROVALI SE RADNICI KINESKE KOMPANIJE 'ZIĐIN': Na desetine zaposlenih u lošem stanju!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Radnici u Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru otrovali su se olovo-oksidom na svom radnom mestu, na uzorkovanju sirovina za kinesku kompaniju "Ziđin". Kako se nezvanično saznaje, zaposleni u institutu suočeni su sa nedostatkom opreme, koja je uz to i zastarela. Uzorkovanje su radili čak duplo više nego što su kapaciteti tog instituta.

Pored trovanja radnika na odeljenju za uzorkovanje, došlo je i do toksikacije zaposlenih u susednim kancelarijama.

Najteži oblik trovanja je imao 25 puta više olova u krvi od dozvoljenog. Direktor tog instituta u Boru, Mile Bugarin je, prema tvrdnjama izvora za "Novu.rs", u februaru 2020. godine poslao radnike na detoksikaciju gde su bili oko desetak dana, a na radnike vrši pritisak kako bi zataškao ovaj slučaj. Pomenuti izvor tvrdi da neki radnici i dalje imaju veliki nivo olova u krvi.

Ranije se pisalo o bahatosti direktora ovog instituta, odnosno o tome da vozi službeni automobil vredan više destina hiljada evra, dok država oprašta dugove tom institutu. Agencija za borbu protiv korupcije je 2018. godine izrekla je meru javnog objavljivanja preporuke za otpuštanje Bugarina sa ove odgovorne pozicije.

Inače, Mile je 2019. godine dobio još i „Zlatnu nagradu“ Instituta za menadžment ljudskih resursa Srbije zbog navodnih egzaktnih poslovnih rezultata i njegove vizije tog instituta u Boru.

Bugarin je zaposlio svog sina Dejana u firmi kojom rukovodi, iako njegov sin, kako su ranije pisali mediji, nije imao nikakvog radnog iskustva. Mile je ovim povodom ranije izjavljivao da rodbinska pvoezanost navodno nije uticala na njegovu odluku da svog sina zaposli u kompaniji i da ga je zaposlio zbog stručnih kvalifikacija.

Odlukom Vlade Srbije od 13. septembra 2007. godine osnovan je Institut za rudarstvo i metalurgiju, Bor, kao istraživačko-razvojni institut u oblasti tehničko-tehnoloških nauka – metalurgija i rudarstvo, za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti.

Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru obavlja poslove izrade naučno-istraživačkih projekata u oblastima geologije, rudarstva, metalurgije, i tehnologije; posebnih programa i projekata interdisciplinarnog karaktera koji obezbeđuju tehnološki razvoj i razvoj naučno-istraživačke infrastrukture od interesa Republike Srbije, regiona i lokalne samouprave.

Obavlja istraživanja u oblasti eksploatacije ležišta i pripreme metaličnih i nemetaličnih mineralnih sirovina; istraživanja u oblasti novih materijala, tehnologija, uređaja, opreme, zaštite životne sredine i reciklaže materijala.

NE PROPUSTITE

Institut vrši poslove laboratorijskih ispitivanja, arbitražu i verifikaciju za potrebe javnih službi, privrednih društava, i drugih institucija i organizacija, kao i poslove specijalne proizvodnje, poslove uvođenja sistema kvaliteta, implementacije industrijske informatike i informacionih sistema, naučno-informativne i bibliotečko-informativne dokumentacije.

Pomenuti portal juče je kontaktirao Institut u Boru kako bi dobili komentar na ova saznanja. Iz Instituta su ih, međutim, uputili na direktora Bugarina, koji je, kako su rekli, na putu, pa neće moći da odgovori do sredine nedelje.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR