Glas Javnosti

OTPORNE I NA VATRU I NA VODU: Obloge od recikliranog stakla su jeftine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Radi očuvanja životne sredine neophodno je reciklirati što više otpada, naročito u građevinarstvu. Poznato je da staklo može potpuno da se reciklira, ali se to ipak radi u malom obimu. Primera radi, u Americi se reciklira samo trećina korišćenog stakla.

Naučnici australijskog univerziteta RMIT razvili su novu oblogu za zgrade. 83% ovog materijala čini mleveno staklo, a ostali sastojci su polimerna veziva i vatrootporni aditivi.
Ranije pravljene obloge načinjene samo od stakla bile su krte, a zahvaljujući dodatim vezivima novi materijal je daleko čvršći, piše portal Ekapija.

Kada se obloga nanosi na zgradu, do zida ostaje uzani vazdušni zazor koji u slučaju požara može delovati poput dimanjaka i pogoršati situaciju. Zato je važno da se u oblogu dodaju usporivači požara.
Obloge inače pomažu da se održi temperatura, štite od kiše i buke, a često imaju i estetsku ulogu. Obloge od recikliranog stakla su uz to jeftine i vodootporne.
Doc. prof. Dilan Robert, vodeći naučnik ovog istraživanja, navodi da se reciklažom stakla smanjuje količina otpada i da staklo umesto da ostaje na deponijama donosi ekološku i ekonomsku korist društvu.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Construction and Building Materials.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR