Glas Javnosti

'VELIKI BRAT' U BEOGRADU: Gde se nalaze kamere koje prate kretanje građana

Društvo
Autor: Glas javnosti

Portal hiljadekamera.rs objavio je da su locirali već oko 100 pametnih kamera za nadzor na ulicama Beograda. Prema mapi, koju su izradili na osnovu obaveštanja građana, najviše kamera je na teritoriji novobeogradske opštine.

Kako navode proverili su većinu informacija koje su dobili od građana i napravili mapu sa njihovim rasporedom.

-Cilj nam je da sve kamere u gradu stavimo na mapu koja će biti razumljiva i dostupna sugrađanima, a do tada smo pripremili privremenu mapu-, navode.

Pokretači portala upozoravaju da se kamere za sistem pametnog nadzora na ulice Beograda postavljaju bez učešća javnosti, bez razgovora o posledicama i mimo načela propisanih zakonima i Ustavom.

-Tehnologija za prepoznavanje lica i predmeta počiva na pretpostavci da smo svi mi mogući kriminalci: snimaju se naša kretanja i susreti, analiziraju se naši postupci, predviđa se naše ponašanje. Potpuni gubitak anonimnosti predstavlja svojevrsno lišavanje slobode – svest da smo pod nadzorom drastično menja naše odluke-, ističe se na ovom portalu.

U međuvremenu, policija je objavila svoju listu sa 131 kamernim mestom, ali kako dodaju na portalu građanska mapa sadrži pametne kamere koje policija nije objavila.

Tvrde da su već proverili tridesetak kamera sa spiska policije i da je najveća razlika između policijske i njihove mape na teritoriji Novog Beograda.

- Ta opština je preplavljena pametnim kamerama za masovni nadzor. Prema policijskoj bazi, severno od autoputa ima ih 31, a južno još 37. Građanska mapa identifikovala je ukupno 11 na celoj opštini-objašnjavaju.

S druge strane, kako ističu, policija ne pominje nijednu kameru na Zvezdari, a dok su oni locirali šest.

Policijska baza navodi samo dve na Vračaru, a portal hiljade.kamera.rs  da ih je na toj opštini pet.

Na Voždovcu su građani portalu prijavili 15 lokacija na kojima su pametne kamere.

Rakovica je jedina gradska opština na kojoj ni građani ni policija zasad nisu otkrili nijednu kameru iz sistema za pametni nadzor. Takođe, nijedna prigradska opština na svojim ulicama navodno još uvek nema pametne kamere.

(Izvor: nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR