Glas Javnosti

JAKA PORUKA IZ RUSIJE: SRBI, ZAJEDNO ĆEMO POBEDITI! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

U porti crkve Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu svečano je otkrivena bista tog ruskog kneza, vojskovođe i svetitelja.

Bronzana bista Svetog Aleksandra Nevskog poklon je Sankt Peterburga Beogradu povodom obeležavanja 800 godina od rođenja velikana ruske istorije. Bistu je osveštao patrijarh srpski Porfirije.

Izvedene su ruska i srpska himna. Svečanosti su prisustvovali i gosti Grada Beograda – članovi delegacije Sankt Peterburga, na čelu sa gradonačelnikom Aleksandrom Beglovim, kao i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan – Harčenko.

c36fb94767832425694f1bc818d09540_6700708434 

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da srpski i ruski narod čvrsto povezuju ljubav, zajednička istorija i vera.

– Pravoslavni Srbi videli su u Aleksandru Nevskom ono što je bio Sveti Sava – princ, vojskovođa, vladar, koji svoj život završava kao monah, pokazujući time da mi pravoslavni narodi ne razdvajamo ono što je društveno, ono što je državno uređenje i poredak od onoga što je duhovni poredak – kazao je srpski patrijarh.

Episkop Kronštatski, vladika Nazarije, podsetio je na reči Aleksandra Nevskog da Bog nije u snazi, nego u istini.

9d0bf685fcc30f0145b458e9f59e23b0_1099069310 

– Molim se da budemo podobni liku svetog blagovernog kneza Aleksandra Nevskog, jer onog momenta kada se nad našom otadžbinom nadvije tmurno nebo, moraćemo braniti otadžbinu ne samo snagom, nego i time da, na prvom mestu, božja istina bude sa nama – rekao je vladika Nazarije.

Jedan od najlepših hramova posvećenih Aleksandru Nevskom u svetu nalazi se u Beogradu, rekao je gradonačelnik Sankt Peterburga Aleksandar Beglov. On se poklonio patrijarhu Porfiriju, naglasivši da je on osvetio bistu Aleksandra Nevskog, što je simbol prijateljstva, duhovnog jedinstva naših naroda, i jedinstva dva patrijarha.

f6a2fe36017caff42459a0513fed4bef_2168110596 

– Rusi poštuju Svetog Savu, duhovnog nastavnika i svetitelja zemlje srpske, mole mu se kada je teško. Svima prisutnima želim telesno i duhovno zdravlje, budite jaki i čvrsti i mi ćemo zajedno pobediti – poručio je Beglov.

Vežu nas značajni istorijski događaji kojima se srpski narod uvek ponosio, a i danas dodatno potvrđujemo naše neraskidive veze, pravoslavno prijateljstvo i bratstvo, kazao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

– Aleksandar Nevski za Ruse predstavlja ono što knez Lazar predstavlja za nas Srbe. On je branitelj otadžbine i branitelj vere i svega vrednog, časnog i dostojanstvenog – istakao je Radojičić.

Svečanom otkrivanju biste Aleksandra Nevskog prethodila je liturgija koju je služio patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje vladike Nazarija i sveštenstva. Liturgiji, kao i otkrivanju biste, prisustvovao je veliki broj vernika.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR