Glas Javnosti

OTKRIVAMO: Evo kada će TV Pinku ZAISTA biti skraćeno vreme emitovanja 'Zadruge'

Društvo
Autor: Glas Javnosti

-Ukoliko se dogodi da se na javnoj raspravi, usvoji Pravilnik prema kojem će se emitovanje rijalitija ograničiti na vreme od 23 časa do šest ujutro, to bi trebalo da se dogodi tek oko Nove godine, kaže za Glas Javnosti Slobodan Cvejić, član Saveta REM.

 

Naime, na pravilnik koji je obavezujući, usvojen nedavno na Sednici REM, treba da svoje mišljenje da i Ministarstvo kulture, iako ono nije obavezujuće, zapravo ne utiče na proceduru. Bez obzira na to, ukoliko njihov odgovor ne bude stigao u narednih mesec, dva, to će prolongirati i dalji postupak...

-Onda sledi javna rasprava koja traje 15 dana na kojoj učestvuju svi akteri u društvu, građani, novinari.. i tu se razvija dijalog, objašnjava naš sagovornik.

REM je inače, u maju, tesnom većinom od pet prema četiri glasa, odbio da odlučuje o predlogu kojim bi se ograničio rijaliti program. Međutim...

-Izmenilo se mišljenje nekih članova u međuvremenu, kaže nam Cvejić i dodaje da je sednica Saveta već bila zakazana sa dnevnim redom na kojoj je bio i predlog o izradi Pravilnika, u koji je naknadno dodat i info o incidentu kada je učesnik rijalitija „Zadruga“ Kristijan Golubović izrekao pretnje ubistvom Staniji Dobrojević i svima koji „taknu u njegovu porodicu“.

Zbog toga će REM podneti krivičnu prijavu prijavu Kristijana Golubovića zbog pretnji izrečenih u rijaliti programu i pokrenuti postupak protiv TV Pink gde je emitovan taj program.

Inače, 21. septembra REM je izrekao meru upozorenja zbog emitovanja programskog sadržaja u emisiji „Hit tvit“. Mera je izrečena zbog povrede odredbi člana 50. stav 1. Zakona o elektronskim medijima i člana 27. Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, istaknuto je na sajtu ovog tela.

Kako nam je objasnio naš sagovornik, preporuke koje izriču su neobavezujuće  a pravilnik je obavezujući. Postoji četiri vrste mera, opomena, upozorenje, zabrana emitovanja jedne emisije i oduzimanje dozvole emiteru.

-Ovo poslednje se nikada nije dogodilo, rekao nam je Cvejić i napominje da je u Hrvatskoj ova procedura mnogo efikasnija, jer „regulator vidi prekršaj, donese rešenje i naplati kaznu, dok kod nas sledi samo opomena da ne može da emituje emisiju“.

S druge strane može da se desi i da emiteri tuže REM zbog štete nastale neemitovanjem.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR