Glas Javnosti

OTKIRVENI UZROCI ZAGAĐENJA VODE U NOVOM PAZARU : Nesavesnost građana ili nešto drugo je u pitanju?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Glavni izvori zagađenja reka u Novom Pazaru su komunalne i industrijske otpadne vode, kao i čvrsti otpad koji nastaje zbog ljudskog nemara, ocenila je biolog Monika Dudić.

Izlivanjem kanalizacije u rečne tokove dolazi do povećanja različitih organskih materija koji remete ravnotežu čitavog ekosistema.

- Kanalizacija koja se iz okolnih naselja sliva u reku Rašku je glavni problem, jer dolazi do pojave patogenih mikroorganizama koji su opasni i štetni po zdravlje ljudi -  rekla je Dudić.

Navela je i da otpadne vode iz mesara i fabrika tekstila sadrže supstance koje utiču na promenu mikroflore, "čime se remeti lanac ishrane".

Dodala je da, pored postrojenja za preradu otpadnih voda koje je neophodno gradu, postoje i drugi načini da se reši problem zagađenih reka prenosi Beta.


- Ugradnja filtera i prečišćivača na cevima koje sprovode otpadne vode, zakonska regulacija koja podrazumeva uvođenje određenih kazni, kao i radikalno i kompletno čišćenje postojećeg zagađenja samo su neka od rešenja -  rekla je Dudić.

Smatra i da je izostanak ekološke svesti građana jedan od velikih problema i da tome tome treba posvetiti posebnu pažnju.

BONUS VIDEO


{ "ns": "yt", "el": "detailpage", "cpn": "p9tD1NZEoF4Sg_C-", "ver": 2, "cmt": "729.423", "fmt": "247", "fs": "0", "rt": "106561.875", "euri": "", "lact": 8, "cl": "450991360", "mos": 1, "state": "4", "volume": 60, "subscribed": "1", "cbr": "Chrome", "cbrver": "102.0.0.0", "c": "WEB", "cver": "2.20220527.00.00", "cplayer": "UNIPLAYER",

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR