Glas Javnosti

Otkaz vaspitačici -Grad upozorava privatne vrtiće

Društvo
Autor: Glas javnosti

Grad osuđuje zahteve privatnih vrtića za naplatu martovskih računa i najavljuje pomoć. Decu koju ispišu zbog neplaćenih obaveza, prebaciće u druge ustanove

Veći bezobrazluk i drskost od ovoga što traže privatni vrtići, zaista nisam video. Naplatili su od roditelja kompletan račun za mart, pa iako bi trebalo da im vrate pare od trenutka kada je uvedeno vanredno stanje, to im ne pada na pamet. Naprotiv, roditelje pozivaju i podsećaju na izmirenje obaveza. Zato poručujem da će deca, koja budu izbačena, jer roditelji nisu platili račune, biti prebačena u drugo obdanište i nastaviće da primaju refundaciju. A, ustanove koje budu otpustile vaspitačice, mogu biti izuzete iz sistema subvenicija.
 

Ovo u izjavi za "Novosti" naglašava Goran Vesić, zamenik gradonačelnika i kaže da roditelji ne treba da plate račune, a privatnicima "na obraz" treba da ide plata svake vaspitačice.

Grad je, podseća on, od uvođenja subvencija 2015. godine, dotirao privatne vrtiće sa 11,5 milijardi dinara, što je više od 90 miliona evra.

- Protivzakonito su tražili da se refundacija koja pripada roditeljima, uplaćuje direktno njima, i to samo dan posle proglašenja vanrednog stanja - kaže Vesić. - Zato, ako neki vrtić bude izbacio dete zbog neplaćanja računa, roditelj neće izgubiti refundaciju, već ćemo mališane prebaciti u druga obdaništa. Naći ćemo načina da privatna preškolska ustanova, koja bude dala otkaz vaspitačici, ne bude u sistemu grada.

Vesić kaže i da su pojedini vlasnici privatnih vrtića prošle godine prijavili zaradu od nekoliko stotina hiljada evra, a nisu u stanju da plate vaspitačice jedan mesec.
- Svi mogu da plaćaju, a oni ne mogu! Kakve oni imaju troškove? Nikakve - kaže Vesić. - Grad će stati iza svake vaspitačice koja bude dobila otkaz. Pošto mi ne možemo nikoga da nateramo na nešto, oni koji ne poštuju preporuku, neka ne očekuju da će više raditi sa Gradom.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu, u ovako teškim okolnostima nema prostora ni za šta, osim za solidarnost. Pomoć države će se nastaviti kada sve ovo prođe, u skladu sa preporukama koje je izneo predsednik Srbije, a to je da na pomoć mogu da računaju oni koji se suzdrže od otpuštanja zaposlenih.
- Omogućili smo uzlet ovog sektora koji je krenuo sa oko 40 vrtića i par hiljada dece i narastao na 400 vrtića sa oko 20.000 mališana. Da li neko zna još neki sektor koji je dobio takve podsticaje od lokalne samouprave? Ne - zaključuje Gak.

UDRUŽENjE PRIVATNIKA: PODELA ŠTETE

SVAKA privatna predškolska ustanova treba sama da odredi način plaćanja računa, tako da solidarno štetu podnesu ustanova, roditelji, zaposleni i država - smatraju u Udruženju privatnih predškolskih ustanova.

Oni navode da je preporuka da roditelji ne plaćaju boravak za vreme vanrednog stanja nepotpuna.

SRAMNE UCENE

Pojedini roditelji dobili su SMS poruke da bi trebalo da plate račun u punom iznosu, iako su deca išla samo 10 dana u martu, jer u suprotnom vaspitačice neće primiti platu.

- Moje dete je išlo u vrtić samo četiri dana u martu, a dobili smo račun za ceo mesec - priča jedna od majki. - Naravno, ucenjuju nas da, ako ne platimo račun, vaspitačice neće primiti platu.

 

Izvor: novosti.rs

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR