Glas Javnosti

OTIMAJU NAM DEDOVINU: Ustanimo Srbi inače postajemo ROBOVI

Društvo
Autor: Glas javnosti

Donošenje novog Zakona o eksproprijaciji koji će biti usvojen u Skupštini Srbije u utorak 23.novembra izazvao je oštra negodovanja u domaćoj javnosti.

Advokat Sreten Đorđević smatra da bi usvajanje predloga koji će se naći pred poslanicima imalo nesagledive štetne posledice kao i da je reč o robovlasničkom pravnom aktu koji će Vladi omogućiti neograničenu moć.

-Ako bude usvojen, Vlada će dobiti neograničenu moć da vam mimo zakona, proglašavanjem javnog interesa u postupku koji traje pet dana, oduzme kuću, stan, njivu, farmu, lekarsku ordinaciju, prodavnicu, očevinu, dedovinu... I da je da stranim korporacijama, kaže Đorđević.

U vreme izglasavanja spornog zakona zakazan je miting pred Skupštinom Srbije u 10 sati.

Istim povodom oglasio se i Nacionalni konvent o Evropskoj uniji koji je saopštio da od Vlade Srbije traži da povuče Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji, a od Narodne skupštine da taj predlog skine sa dnevnog reda sednice koja je zakazana za sutra, 23. novembar.

Nedopustiv udar

Nacionalni konvent apeluje da se, s obzirom na značaj i dugoročne posledice primene ovog zakona, omoguće njegove izmene i dopune uz široku javnu raspravu i analizu uticaja na zainteresovane strane, što nije učinjeno u procesu pripreme tog akta.

- Ovakav Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji predstavlja nedopustiv udar na privatnu svojinu građana, suprotno Ustavu Srbije i principu pravne sigurnosti, čime se ugrožava Ustavom zagarantovano pravo na mirno uživanje imovine“, navodi se u saopštenju.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji predviđeno je da se svi postupci sprovode po hitnom postupku. U saopštenju se dodaje da "eventualna primena ovako izmenjenog zakona, ne bi doprinela stvaranju dobrog poslovnog okruženja za sve učesnike u srpskoj ekonomiji i stabilnim uslovima privređivanja, niti ispunjavanju Kopenhaškog kriterijuma o ekonomskim slobodama i razvoju tržišta".
Po prvi put se, kako se navodi „menja zakon, donet u vreme socijalizma kada je svojina shvatana sasvim drugačije i to na način kojim se kompromituju postignuća Srbije na putu evropskih integracija, kojim se ona udaljava od osnovnih civilizacijskih normi i evropskih vrednosti“.

U EU takav tretman privatne svojine NEZAMISLIV

- Ako ovakav predlog Zakona bude usvojen Vlada će dobiti diskreciono pravo da po svom nahodjenju i bez unapred propisanih kriterijauma i uslova, proglašava odredjene projekte za projekte od javnog interesa, te bilo čija imovina može postati predmet eksproprijacije. U evropskoj državi koja teži članstvu u EU ovakav pristup i tretman privatne svojine je nezamisliv, navodi se u saopštenju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR