Glas Javnosti

OTAC SAVA JANJIĆ ODGOVORIO PREDSEDNIKU SANU: Izjave Kostića su duboko štetne, povređuju Srbe na Kosovu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić oštro je reagovao na izjavu predsednika SANU Vladimira Kostića da moramo da se pomirimo da je Kosovo nezavisno.

- Najnovija izjava predsednika SANU, Prof dr Vladimira Kostića, duboko je neodgovorna, državno i društveno štetna. Ona nije usmerena protiv jednog ili dva episkopa, već protiv stava cele SPC, koja je oko pitanja Kosova jedinstvena sa najvećim delom našeg naroda - poručio je iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić.

Janjić je ovo izjavio nakon što je profesor doktor Vladimir Kostić, inače predsednik SANU, ponovio da “Kosovo nije naše” a da o tome svedoči realnost koja se vidi kada se pređe granica, kao i da status kvo ne postoji, te da ga koriste oni koji već 20 godina “uobličavaju sopstvenu državnost“.

Janjić je, s druge strane, negirao izjave predsednika SANU navodeći da stav SPC o Kosovu “ne proizilazi iz jeftinog politikantstva, već je stav zasnovan na viševekovnom prisustvu našeg naroda i svetinja, celokupnoj našoj istoriji i duhovnom i kulturnom identitetu na kome treba da bude zasnovana i SANU.”

- Defetističke izjave prof. Kostića su zato duboko štetne, neutemeljene i povređuju posebno Srbe na KIM. Najbolje bi bilo kada bi to konačno shvatio i ako ne može ili neće da nam pomogne, makar bi bilo dobro da prestane da nam konstantno odmaže - poručio je Janjić.

On još smatra da Kostićeva izjava vređa ugled SANU. Navodi i da stav da “Kosovo nije naše“, neretko podržavaju oni „kojima KIM i svetinje nikada ništa nisu značile“.

Kostić je navode o Kosovu izneo u Pregledu dana na News Max Adria komentarišući gostovanje vladike Grigorija koji je kazao da je njegov stav o Kosovu pogrešan, te da je Kosovo “i de jure i de fakto naše“.  Kostić mu je na to poručio da se “ostavi parola“ pod kojima se Srbi osećaju herojski.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR