Glas Javnosti

Osveta lekarima koji su stali iza peticije 'Ujedinjeni protiv kovida'

Društvo
Autor: Glas javnosti

Lako je nazivati lekare herojima i aplaudirati im svako veče. Tim ljudima mnogo je više potrebna pomoć da se napravi radno okruženje u kome neće biti zastrašivani i trpeti pritiske. Samo tako oni mnogu da rade svoj posao na najbolji način, budu još veći heroji i zasluže još veće aplauze.

Cilj udruženja „Ujedinjeni protiv kovida“ upravo jeste da zaštiti individualna prava svakog svog člana od nezakonitih postupanja direktora i načelnika kojih ima na svakom koraku – od neosnovanog umanjenja zarade preko nedavanja specijalizacija onima koji ih zaslužuju do mobinga – kaže advokat Nenad Vojnović, član pravnog tima udruženja Ujedinjeni protiv kovida, koje je osnovano pre nekoliko dana.

Udruženje su osnovali lekari koji su prethodno, u julu, nezadovoljni načinom na koji se Srbija nosi sa epidemijom, uputili otvoreno pismo Vladi Srbije tražeći između ostalog i smenu Kriznog štaba.

Svojim potpisom iza ovog pisma stalo je preko 3.000 doktora, zbog čega je jedan broj njih u ustanovama u kojima rade doživeo pritiske.

Vojnović objašnjava da je u poslednja dva dana stiglo na desetine prijava doktora protiv načelnika i direktora a neke od njih svedoče da su potpisnici otvorenog pisma postali meta osvete.

– U jednoj od bolnica u Srbiji imamo osnovanu sumnju da je direktor na kolegijumu izjavio da niko od potpisnika otvorenog pisma ne može da bude načelnik. U jednoj drugoj bolnici imamo obrnut slučaj – doktorka želi da da ostavku na mesto načelnice, a direktor ustanove joj ne dozvoljava da to učini. Moja pretpostavka je da se to dešava delom zato što je pomenuta doktorka potpisnica pisma, a delom zato što ne može da se nađe adekvatna zamena za nju. Pored ovakvih, imamo i prijave koje ukazuju na sistemske probleme. Primili smo tako prijavu da je RFZO isplaćivao prekovremeni rad zaposlenima koji nisu radili prekovremeno, ali su bliski sa direktorima. Ti direktori su onda prijavljivali nepostojeće prekovremene sate za svoje „prijatelje“ – navodi Vojnović, ističući da će svaka prijava biti profesionalno ispitana odnosno da se nijedna prijava neće posmatrati a priori kao tačna.

On veruje da je strah među lekarima da će izgubiti posao ako prijave poslodavca prevaziđen, što je prvi korak ka rešenju problema.

– Nezdravo okruženje u zdravstvenim ustanovama nije nikakva novina. To traje decenijama unazad. I do sada su za nezakonitosti znali samo direktori ili načelnici odnosno lekari kojima su povređena prava. Stavljanjem u fokus javnosti svakog individualnog slučaja treba da se izađe na svetlost dana, a kada se to desi, nadređeni često dobro razmisle da li im je u interesu da nastave sa nezakonitim postupanjem – kaže Vojnović.

On navodi da je do sada zastupao četiri doktora koja su pred poslodavcem pokrenula postupak za mobing. U sva četiri slučajeva nakon pokretanja postupka stanje se bitno popravilo tako da na kraju nije bilo ni potrebe za tužbom.

Pored javnosti, Vojnović veruje da i Ministarstvo zdravlja mora da zna šta se događa u zdravstvenim centrima. Kako kaže, kod nas problem, kada govorimo o zaštiti individualnih prava lekara uglavnom ne počinje od „glave nego od repa, odnosno načelnika i direktora“.

– Naš cilj je da pomognemo Ministarstvu zdravlja time što ćemo im ukazati na neregularne stvari. Tada će ministarstvo ispred sebe imati nekoliko opcija – Ili će štititi sistem, ili će biti pasivno ili će podržavati povredu prava lekara. Verujem ipak da je i u političkom i u stručnom interesu ministarstva da ne štiti pojedince koji krše prava zaposlenih – dodaje Vojnović.

Na pitanje kako objašnjava slučaj doktorke Saše Ljuštine, jedne od potpisnica peticije, koja je po sopstvenom svedočenju dala otkaz u GAK Višegradska zbog pritisaka koje je doživela nakon svog potpisa, te da li ovaj primer pokazuje da su lekari prepušteni sebi i da ne mogu da računaju ni na ministarstvo, Vojnović kaže da mu je žao što je taj slučaj tako završen.

– U tom trenutku nije postojalo udruženje „Ujedinjeni protiv kovida“. Formiranjem udruženja dobili smo priliku da zaštitimo naše članove. Ceo primer iz Višegradske je brzo ispario iz fokusa javnosti, ali nije isključeno da se udruženje „Ujedinjeni protiv kovida“ neće baviti ovim slučajem u budućnosti. Mi ćemo se truditi da u takvim situacijama konstantno podsećamo javnost i ministarstvo šta se desilo – dodaje sagovornik Danasa.

Advokat udruženja Ujedinjeni protiv kovida priznaje da je u velikom broju slučajeva, kada govorimo o mobingu teško dokazati nezakonitosti jer se sve radi iza zatvorenih vrata, bez pisanih tragova, i bez ljudi koji bi bili voljni da posvedoče.

Iako je kako kaže pred doktorima „duga i teška borba“, on ponavlja da je često samo informisanje javnosti i nadležnih o nezakonitostima dovoljno da se prava lekara zaštite.

– Ako ništa ne pokušate, nećete sebe ni zaštiti. Udruženje nudi stručnu pomoć svojim članovima uz bitan princip da kršenje prava jednog člana predstavlja napad na sve članove udruženja – zaključuje Vojnović.

(Glas javnosti/Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR