Glas Javnosti

Ostvarili san, dvojica Amerikanaca dobili srpski pasoš, jedan pokazao celom svetu ko su Srbi (FOTO, VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije primila je u državljanstvo Srbije dvojicu državljana SAD, navodi se u rešenjima koje objavio Službeni glasnik. U državljanstvo Srbije primljen je Perković Brano Matić, rođen 1974. godine u Bijeljini, kao i Kater Čarl Endru, rođen u mestu Efingem u SAD.

Amerikanac Čarls Kater, koji se pre 10 godina zaljubio u našu zemlju i svojim snimcima na Jutjubu pokupio simpatije gledalaca iz Srbije i celog sveta, juče je je dobio srpsko državljanstvo.

 
“Na putu da pokupim svoj srpski pasoš i ličnu karticu! Biće to veoma ponosan trenutak; možda bi 5. jun trebalo da bude moja slava!
Biću prvi dvostruki građanin u svojoj porodici! Moja majka nije ni odlepila zbog toga kad sam joj rekao; bila je srećna zbog mene!”, napisao je Kater na svbojoj Fejsbuk stranici.

Kater, koji je odrastao u Grinapu u državi Ilinois, je kao menadžer programa “Work and Travel” stigao u Srbiju 2010. i od tada je, kako kaže, pokušao da živi na obe destinacije. Ovaj program omogućuje studentima da letnji raspust provedu u Americi, gde dobijaju priliku da rade, ali i da se druže sa vršnjacima sa celog Balkana.

Čarlsu su se Srbija i njegovi novi sugrađani toliko dopali da već godinama na sav glas hvali lepote života u našoj zemlji. Domaći specijaliteti su naravno nezaobilazni, ali Kater uspeva i da kroz odgovore na pitanja stranaca, odagna stereotipe i strahove koji su prisutni kod onih koji imaju samo površno znanje o Srbiji.

Zbog ovog stava imao je i neprijatnosti, ali ga to nije pokelebalo, već nasuprot ohrabrilo. Može se reći i da je kod njega proradio srpski inat, pa je još jače promovisao pozitivan imidž Srbije.

“Svaki put kad postavim novi video u kojem govorim o Srbiji, stigne mi na stotine poruka punih mržnje i odvratne sadržine u kojima prete meni i mojoj porodici. Takve poruke kod mene izazivaju nešto potpuno suprotno od straha – agresiju da nastavim u sledećim videima da govorim još više lepih stvari o Srbima i Srbiji”, rekao je prošle godine Kater u jednom od intervjua.

Da je spreman da ostane uz novu domovinu i kada je najteže pokazao je ove godine tokom epidemije koronavirusa, kada je rešio da se ne vrati u SAD iako je imao mogućnost.

Kater je, verujući da će se Srbi bolje izboriti sa zarazom, napravio video-dnevnik o samoizolaciji u Novom Sadu pod nazivom “American’s Self Quarantine in Serbia”. Svoju odluku pravdao je činjenicom da je naš narod prošao kroz mnogo strahota u svojoj dugoj istoriji, dok u Americi nema toalet papira.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR