Glas Javnosti

OSTALI SAMO GOLI ZIDOVI I ZGARIŠTE! Sa ljubavlju smo gradili konak osam godina, vatra potpuno uništila sprat i potkrovlje!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Veliki požar koji je sinoć zahvatio konak u manastiru Svete Trojice u Belim Vodama kod Ljubovije, pričinio je ogromnu materijalnu štetu na ovom verskom objektu.

Posle tri sata borbe sa vatrenom stihijom vatrogasci su uspeli da ugase požar u kom su potpuno izgoreli sprat i potkrovlje konaka.

- Svako kad je izlazio odavde pokušao je nešto da ponese, tako da nismo imali nekih relikvija. Hvala Bogu niko se nije ni povredio i svi su ostali živi i zdravi. Materijalna šteta je velika.

Sa ljubavlju smo radili taj konak osam godina, i baš je bilo pred kraj da ga završimo skroz i ovo se desilo. Ali, toliko ljudi se već sad javilo i rekli su da hoće da pomognu. Nadamo se da ćemo to, uz Božju pomoć, uskoro sanirati – kaže otac Serafim.

Uskoro će započeti raščišćavanja da sagledaju šta može da se iskoriste, a onda će, nadaju se napraviti projekat obnove konaka.

- Čekamo blagoslov vladike da vidimo šta ćemo dalje i kako iz inostranstva da se sakuplja novac. Najvažnije je bilo da dobijemo presvlake i nešto od odeće, jer su mnogi izašli bez ičega, ali to nam je obezbedila naša hrišćanska zajednica iz Ljubovije.

Hvala Bogu, ništa od hrane nije stradalo, i toga svega imamo. Sreća u nesreći je što smo pre mesec i po dana uveli grejanje i toplu vodu u konak za goste, tako da su se sada svi tu preselili, a nas ima ukupno dvadesetak u manastiru. Najvažniji su novčani prilozi i oni će se namenski upotrebljavati za sanaciju konaka - kaže otac Serafim.



U trenutku požara u manastiru je bilo oko dvadesetak iskušenika koji su se spremali za večernju službu.

- Pretpostavljamo da je pukao odžak i da je iz odžaka izašla vatra i zahvatila krovnu konstrukciju koja je čitava od čamovine i zapalila je oba ova sprata koja su bila od drveta. Vatra je stigla do prizemlja i tu se zastavila, jer je tu jedino bila ploča - izjavio je prota Serafim Petković, piše Blic. 

Komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice Ljubovija Zoran Tomić rekao je ranije da je njegova jedinica primila dojavu u 18:10 časova da u naselju Podnemić gori konak manastirskog kompleksa Bele vode. Nakon toga je, kako kaže, na lice mesta odmah krenula dežurna ekipa.

Po dolasku na lice mesta je, kako navodi, krovna kontrukcija objekta već je bila zahvaćena požarom, a problem je, prema njegovim rečima, od starta predstavljala međuspratna konstrukcija, koja je u potpunosti bila od drvene građe.



To je prouzrokovalo da se požar brzo proširio i na spratni deo objekta.

- Imali smo veliki problem prilikom dolaska na lice mesta zbog nepristupačnog puta, jer je ovo planinsko delo. Bilo je leda i kamioni su proklizavali, pa je moralo da se uključi i javno preduzeće kako bi nam pomoglo na jednoj lokaciji da izvuče dva kamiona - izjavio je Tomić.

Sve to je, prema njegovim rečima, uticalo na nešto kasniju lokalizaciju požara, koji je stavljen pod kontrolu oko 20.25 časova.

U intervenciji gašenja požara je učestvovalo 11 pripadnika Vatrogasno-spasilačke jedinice Ljubovija, a u pomoć su priskočile i kolege iz vatrogasne jedinice Mali Zvornik, iz Bajine Bašte i iz Bratunca u Republici Sprskoj.

BONUS VIDEO: NEDELJKO NEĐO DRAŽIĆ: OVO JE MAGIJA KOJOM SAM ZVEZDU ODVEO U BARI (VIDEO)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR