Glas Javnosti

Osnivanje firme jeste jednostavno, ali jedan propust može mnogo da vas košta

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Srbiji postoji nekoliko različitih oblika za osnivanje firme, ali su tri najčešća. Proverite kojoj grupi pripadate i na osnovu nje saznajte koje obaveze vas čekaju.

 Preduzetnik paušalac

Obračunava vam se mesečni porez koji je cele godine isti, a utvrđuje se na osnovu nekoliko parametara, kao što su šifra delatnosti, starost osnivača, adresa sedišta koju izaberete, oblast u kojoj je delatnost i slično.

Obaveza paušalca je da vodi, takozvanu, KPO knjigu. Potrebno je da pratite svoj promet, a on ne bi smeo da pređe šest ili osam miliona dinara. Ako pređete neki od navedenih limita, postoje unapred određene procedure kako nastaviti svoje poslovanje.

Takođe, pažljivo birajte šifru delatnosti, jer ne mogu svi da budu paušalci. Najbitnija stvar, paušalac sa novcem može da raspolaže po slobodnoj volji, što znači da ne mora svaki račun da pravda.

Preduzetnik koji vodi knjige

U ovom slučaju vi sami određujete platu i na osnovu nje plaćate sebi doprinose. Takođe, na kraju godine određujete razliku između prihoda i rashoda i taj iznos se oporezuje deset odsto.

Da bi se pravilno utvrdila razlika, poslovne knjige preduzetnika mora da vodi licencirani knjigovođa. Preduzetnici koji odaberu ovaj oblik, moraju da vode računa da ne pređu limit od osam miliona dinara, jer tada ulaze u sistem PDV-a, koji sa sobom nosi nove procedure.

Na kraju, sa novcem se ne raspolaže slobodno, već morate da pravdate svaki trošak.

3. Društvo s ograničenom odgovornošću – DOO

DOO može da ima jednog ili više osnivača. Sami sebi određujete platu, a na osnovu nje plaćate doprinose. Pored ovoga, plaćate i porez na dobit 15 odsto, a ona se utvrđuje kao razlika između prihoda i rashoda.

Glas javnost/B10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR