Krompir je odličan antioksidans i ima lepši ukus, tvrde proizvođači. Osim po specifičnoj ljubičastoj boji krompir je specifičan, kako ističi, i po tome što ne goji.
- Prinos je više nego odličan i čak se bolje pokazao u odnosu na neke druge bele i crvene sorte - rekao je Bojan Matović.
Rod odlikuje i krupnoća. To je veliki uspeh ako se uzme u obzir da nijednom nije hemijski tretiran.
- Bacamo stajnjak i to je takoreći organska hrana. To nije nešto što bi se reklo - industrijska proizvodnja, ogromne količine... To je eto neki normalan prinos, ali za uslove Srbije možda i natprosečan - kaže Zvezdan Matović.
Četiri generacije Matovića - od pradede Slavoljuba do desetomesečnog Vuka, oduvek se bave zemljoradnjom. Osnovni problem je ipak veliki broj malih parcela.
- Da bi izvršili bilo koju operaciju, to nam oduzima mnogo vremena i pravi nam veće troškove - dodaje Bojan Matović.
- To će da bude sigurno neki prinos veći od uobičajenog prinosa, možda i blizu tih evropskih prinosa koje imaju evropske razvijene zemlje, koje dosta mnogo više ulažu od nas - zaključuje Zvezdan Matović.
Ogromna površina se zbog migracija stanovništva ne obradjuje. Kažu, više od 50 odsto. A prinos govori za sebe.
(Glas javnosti/RTS)