Glas Javnosti

Organizacija nastave u mnogim školama puna nelogičnosti: RASPORED ČASOVA ZA NASTAVNIKE, A NE ZA UČENIKE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Raspored časova po školama gotovo svake godine roditeljima deluje nelogično, a tako je i ovog septembra.

Roditelji koji su se javili redakciji Novosti žale se da uprave škola, prilikom pravljenja rasporeda, često ne vode računa o interesu dece već se više fokusiraju da raspored prilagode nastavnicima.

Tako se majka čije dete ide u peti razred jedne novobeogradske škole žali da petaci imaju pauze u rasporedu, da četiri puta nedeljno imaju dvočas, te da jedan dan imaju tri časa, a već sutra - osam.

- Iz matematike, tehničkog, muzičkog i likovnog imaju dvočas, teško im je da se sat i po skoncentrišu na jednu materiju. Nastava bi trebalo da bude raznolika kako bi im držala pažnju - kaže ova majka.

Kao problem navodi i pauze između časova, jer deca za to vreme nemaju gde da budu. Škola je ponudila da im organizuje neke aktivnosti, ali roditelji se ne slažu sa tim, jer smatraju da bi to dodatno opteretilo đake koji ionako imaju previše obaveza.

Naša sagovornica navodi primer iz odeljenja u kome jedna grupa uči ruski jezik, a druga nemački, pa deca koja uče rusi imaju pauzu dok njihovi drugari slušaju nemački, posle čega svi zajedno idu na engleski.
- Nastavnici ruskog jezika "jure" normu, trče iz škole u školu, a sve to na štetu dece - kaže nam ova majka.

A otac jednog šestaka požalio se da njegov sin ima dva pretčasa nedeljno, a posle toga još šest časova. Pošto stalno ide u prvu smenu, škola mu počinje u 7 i 15 ujutru.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da je za pravaljenje rasporeda časova zadužen direktor.

- Direktor je odgovoran za realizaciju obrazovno-vaspitnog rada, pa i za izradu, primenu i praćenje realizacije nastavnih i vannastavnih aktivnosti - kažu naši sagovorni iz Ministarstva. On je odgovoran za zakonitost rada i za uspešno obavljanje delatnosti ustanove i, osim poslova utvrđenih zakonom i statutom ustanove direktor planira i organizuje ostvarivanje programa obrazovanja i vaspitanja i svih aktivnosti ustanove.

Dejan Nedić, predsednik Društva direktora Srbije i direktor Ekonomske škole u Beogradu, kaže da prilikom pravljenja rasporeda časova prioritet moraju da imaju učenici, a ne nastavnici.

- Đaci ne smeju da imaju pauze u nastavi, a nastavnici mogu - kaže Nedić i naglašava da se kod njega u Ekonomskoj školi nikada nije dogodilo da deca imaju pauzu.

On pojašnjava da raspored časova zavisi od veličine škole, broja učionica, broja đaka i da nije lako sve ukopiti. Nedić navodi primer jedne škole u kojoj su deca na čas informatike išla posle podne, iako su nastavu pohađali pre podne.

- Važno je o svemu obavestiti Savet roditelja, kako bi oni znali zašto se neke odluke donose - kaže naš sagovornik.

Inače, iako su direktori odgovorni, raspored pravi neko iz škole, često to bude nastavnik matematike, tehničkog, informatike.

Ali, neke škole posegnu i za programima koji olakšavaju pravljenje rasporeda, a njihova cena je, u proseku, oko 200 evra.

ŠTA SVE MORA DA SE USKLADI

U raspored treba ukopiti časove, smene nastavnika, slobodne učionice, kabinete, termine u fiskulturnoj sali... Ako nastavnik radi u više škola, mora se uklopiti sa njihovim rasporedima. Takođe, ako radi u dve smene, praksa je da nastavniku budu vezani časovi, a ne da ima prva dva časa pre podne i prva dva po podne.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR