Glas Javnosti

OPŠTA POMAMA! KUPCI NE PITAJU ZA CENU! U Srbiju svi dolaze zbog OVOGA, cene stanova opet bi mogle NEBU POD OBLAKE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako stručnjaci tvrde da su cene stanova dostigle maksimum, zbog manjka građevinskog materijala one bi mogle još da skoče.

Kod manjka materijala za građevinarstvo najpre se misli na keramičku glinu koju mnogi kupci traže u Srbiji. Proizvođači građevinskih proizvoda od pečene gline traže pomoć države kako se ne bi ugrozila domaća proizvodnja koja ne zavisi od uvoza. Ujedno, to bi sprečilo skok cena stanova, dok je resorno ministarstvo spremno da pomogne i radi na predlogu mera za kontrolu izvoza ovog materijala.

Upravo je Ukrajina bial veliki izvoznik keramičke gline, ali su se zbog ratnog stanja kupci preusmerili na nova tržišta, te su stigli i u Srbiju ne pitajući za cenu. Zbog ove situacije četiri fabrike apeluju da se zaustavi nekontrolisani izvoz gline.


- Predstavnici velikih proizvođača pokušavaju da ugovore količine za svoje proizvodnje u Španiji, Italiji i Poljskoj. Glina nije obnovljiv izvor, to jednom što se uzme, više se ne može nadoknaditi, ne smemo dozvoliti u ovom trenutku, kada svi poslujemo u vanrednim uslovima, prepustimo stihiji izvoza strateški važnih sirovina - ističe savetnica direktora Centra za materijale IMS Slavica Živković, a prenosi Sputnjik.

U situaciji kada poskupljuje građevinski materijal, izvođači bi mogli nesmetano da nastave da rade ako bi se investitori odrekli dela prihoda, koji su ionako veliki, pogotovo u stanogradnji, kažu agenti za nekretnine. Primera radi, kvadrat stana na Novom Beogradu u proseku košta 2.500 evra, što je gotovo dvostruko više od cene izgradnje.


Stručnjaci smatraju da se dalji porast cena stanova neće dogoditi s obzirom na situaciju u Ukrajini, a da bi, ukoliko se zbog ove krize ekonomska aktivnost dodatno smanji i nezaposlenost poveća, tražnja za nekretninama mogla da padne, pa samim tim i njihova cena.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR