Glas Javnosti

OPREZ: OPASNA BAKTERIJA U LOSOSOVOM MESU, Hrvati povukli zalihe, u SRBIJI pod kontrolom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede saopštila je da sporni zamrznuti file lososa, u kojem je prema navodima hrvatskog resornog ministarstva ustanovljano da sadrži opasnu bakteriju listeriju i da potiče iz Srbije, nije distribuiran na tržište naše zemlje.

"Uvidom u rezultate ispitivanja gotovog proizvoda, kao i briseva opreme i prostorija u proizvodnom objektu, utvrđeno je nema prisustva listerije", kaže se u nalazu inspekcije.

Naime, Uprava za veterinu Srbije je dobila od Evropske komisije, kroz Sistem brzog obaveštavanja za hranu i hranu za životinje - RASFF, 22. juna zvanično obaveštenje koje je označeno kao hitno, o nalazu listerije u zamrznutom dimljenom lososu izvezenom iz Srbije u Hrvatsku.

Veterinarska inspekcija je izvršila kontrolu objekta za preradu ribe i prateće dokumentacije, gde je utvrđeno da je celokupna količina proizvoda "Losos filet dimljeni finišima" od 400 kilograma, izvezena u Hrvatsku, u pakovanjima od 200 grama.

Losos inače potiče iz Norveške, a rok trajanja mu je 25. avgust ove godine, navodi se u objašnjenju srpskih inspektora i dodaje da proizvod nije distribuiran na tržište Republike Srbije.

Proizvod je povučen sa tržišta Hrvatske, a o preduzetim merama i aktivnostima Uprava za veterinu obaveštena je i Evropska komisija.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR