Glas Javnosti

OPREZ GRAĐANI VREMENSKA PROGNOZA KAŽE : Očekuje se nagla promena u nekoliko sati

Društvo
Autor: Glas javnosti

U narednim satima sručiće se nevreme na Srbiju. Na sajtu RHMZ-a objavljeno je upozorenje zbog mogućih pljuskova.

- U naredna dva sata umereno do potpuno oblačno, u severozapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji mestimično sa kišom, a na jugozapadu i zapadu zemlјe i sa lokalnim plјuskovima sa grmlјavinom - objavljeno je na sajtu RHMZ oko 15 sati.

- U košavskom području danas duvaće umeren i jak, a u južnom Banatu i donjem Podunavlјu povremeno i olujni jugoistočni vetar - napomenuto je.

Marko Čubrilo prognozira žestoko nevreme za danas, a stabilizaciji možemo da se nadamo tek za vikend. U sredu pre podne u većini krajeva pretežno sunčano, samo na istoku i jugu umereno do potpuno oblačno, ponegde sa kišom i plјuskovima. Posle podne i uveče i u ostalim krajevima uz promenlјivu oblačnost mestimično sa kišom i lokalnim plјuskovima sa grmlјavinom. Košava u slablјenju.


Šta je zapravo "superćelijska oluja"?

Stiže s oblacima koji umeju da deluju apokaliptično i pravi su primer sile prirode. Pritom, superćelijski oblaci, koji su omiljena meta lovaca na oluje i ljubitelja ekstremnih vremenskih pojava, zbog posledica koje znaju da ostave nisu nimalo omiljeni na područjima gde prouzrokuju štetu.

Nik Viltgen, meteorolog portala Weather.com, objasnio je o čemu se zapravo radi.

- Superćelijsku grmljavinsku oluju karakterišu postojane i snažne rotirajuće uzlazne struje. Ove oluje nastaju u nestabilnoj vazdušnoj masi, a nužan uslov za njihov nastanak je pomeranje vetra po visini. Obično pri tlu duvaju južni ili jugoistočni vetrovi, a u višim slojevima zapadni ili jugozapadni. Ovakva kombinacija vetrova po slojevima izaziva horizontalno rotirajuće kretanje vazduha u donjim slojevima troposfere. Isto to brzo uzdižuće kretanje vazduha koje pravi oluju, horizontalnu rotaciju vazduha pretvara u vertikalnu, a ta rotacija je često spektakularno vidljiva u strukturi ovog zastrašujućeg oblaka - prenosi crometeo.hr.

On dodaje i da struktura superćelijske oluje omogućava da kiša ili grad padaju prilično daleko od izvora toplog i nestabilnog vazduha koji hrani čitav sistem.

Srbija na udaru "superćelijske oluje"

Marko Čubrilo, meteorolog amater, upozorio je na to da danas do sredine dana, tokom poslepodneva i rane večeri nad velikim delom Srbije postoji opasnost od pojave snažnih grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda, tuče/grada, olujnog vetra i snažnog sevanja.

- Po prvi put u ovoj sezoni oluja indeksi nestabilnosti će biti dovoljno visoki za mogućnost razvijanja superćelijskih oluja, ali hoće li se one formirati i gde zavisi od detalja koje nije moguća unapred predvideti - naveo je Čubrilo.

- Te oluje se ne guše u svom vlastitom hladnom vazduhu, već u nekim slučajevima mogu da se gotovo netaknute održavaju satima, prekrivajući desetine, nekada i stotine kilometara površine ispod sebe. Superćelijske oluje često uzrokuju velika zrna grada, snažan vetar i tornada.

Baš to se pre nekoliko godina desilo u selu Šopić kod Lazarevca. Strašan vetar, jezivog levka, poznat iz katastrofičnih emisija na kablovskim televizijama, pogodio je ovo malo mesto u beogradskoj opštini Lazarevac 2014. godine.

Tornado je zbrisao zvonik lokalne crkve i mnoge kuće. Sve je izgledalo kao u ratu – uništeni su bili i krovovi i grede, stakla popucala, a na putu su se od siline vetra prevrtali šleperi, podseća kaldrma.rs. Udar se desio 25. juna oko 19 sati i doslovno “obrijao” korovove kuća. U svega nekoliko minuta spojili su se nebo i zemlja, a pijavica je rušila stabla, bandere i kao od šale bacala crep.

Kompletan vrh zvonika šopićke crkve bio je otkinut. Hram je bio u toliko lošem stanju da je predlagano rušenje, ali, crkva je ipak bila zatim obnovljena. Ispostavilo se da je povređeno 26 osoba, a oštećeno više od 1.000 kuća. Palo je čak 10 dalekovoda pod visokim naponom, zbog čega je Lazarevac ostao bez struje. Srećom, ovakve nepogode su retke, ali svakako kad krene nevreme treba se čuvati. Klima nam je već pokazala da se dosta promenila i da treba da se pazimo.

Glas javnosti/K04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR