Glas Javnosti

OPOMINJUĆE REČI VLADIKE NIKOLAJA VELIMIROVIĆA: Veliki je dug naš pred Rusijom, nema veće ljubavi nego ko položi dušu za drugove svoje...

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon odluke vlasti da Srbija u UN glasa za isključenje Rusije iz Saveta za prava čoveka, podsećamo na reči Svetog vladike Nikolaja Velimirovića o tome kakav moralni dug imaju Srbi prema Rusima.

„Savest naša nas primorava da plačemo kada Rusi plaču i da se radujemo kada se Rusi raduju.

Veliki je dug naš pred Rusijom. Može čovek biti dužan čoveku, može i narod narodu. Ali dug, kojim je Rusija obavezala srpski narod 1914. godine tako je ogroman, da njega ne mogu vratiti ni vekovi, ni pokoljenja. To je dug ljubavi, koja svezanih očiju ide u smrt spasavajući svog bližnjeg. Nema veće ljubavi nego ko položi dušu svoju za drugove svoje – to su reči Hrista. Ruski car i ruski narod, nepripremljeni stupivši u rat za odbranu Srbije, nisu mogli ne znati da idu u smrt. Ali ljubav Rusa prema braći svojoj nije odstupila pred opasnošću i nije se uplašila smrti.


Smemo li mi ikada zaboraviti, da je ruski car sa decom svojom i milionima braće svoje pošao u smrt za pravdu srpskog naroda?
Smemo li prećutati pred Nebom i zemljom, da je naša sloboda i državnost koštala Rusiju više nego nas? Moral svetskog rata, nejasan, sumnjiv i sa raznih strana osporavan, ispoljava se u ruskoj žrtvi za Srbe u jevanđeljskoj jasnosti, nesumnjivosti i neosporivosti. A motiv samoodricanja, nezemno moralni osećaj pri žrtvovanju za drugog – nije li to prilepljenje k Carstvu nebeskom?

Rusi su u naše dane ponovili kosovsku dramu. Da se car Nikolaj prilepio k carstvu zemnom, carstvu egoističnih motiva i sitnih računica, on bi, najverovatnije, i danas sedeo na svom prestolu u Petrogradu. Ali on se prilepio k Carstvu nebeskom, k Carstvu nebeskih žrtava i jevanđeljskog morala; zbog toga se lišio glave i on sam i njegova čeda, i milioni sabraće njegove. Još jedan Lazar i još jedno Kosovo! Ta nova kosovska epopeja otkriva novo moralno bogatstvo Slovena.

Ako je neko na svetu sposoban i dužan to da razume, to Srbi mogu i obavezni su da razumeju. Blaženi vi, plačući u te dane sa Rusijom, jer ćete se s njom utešiti! Blaženi vi, tugujući sada sa Rusijom, jer ćete se sa njom uskoro i radovati", reči su vladike Nikolaja Velimirovića.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR