Glas Javnosti

Опомена за етички кодекс декану Љиљани Марковић

Društvo
Autor: novosti.rs/foto: Pixabay

Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду изрекао је меру јавне опомене деканки Филолошкиог факултета проф. др Љиљани Марковић, јер је направила низ пропуста

ОДБОР за професионалну етику Универзитета у Београду утврдио је да је проф. др Љиљана Марковић, в. д. декана Филолошког факултета, одговорна за повреде Кодекса професионалне етике, те јој се изриче мера јавне опомене. У решењу које је Одбор издао подсећа се да је захтев за утврђивање повреде етичког кодекса поднела група професора Филолошког факултета. Одбор је утврдио да је проф. Марковић прекршила Статут Универзитета у Београду, јер је дуже од годину дана обављала функцију декана Факултета и функцију одборника Скупштине града Београда, иако је то у супротности са Статутом УБ.

Јавну опомену заслужила је и због тога што је истовремено обављала функцију декана, продекана за финансије и функције в. д. управника Одсека за финансијско пословање. Одбор наводи и остале разлоге због којих је проф. Марковић добила јавну опомену:

- Статут факултета није усклађен са Законом о високом образовању и Статутом универзитета. Такође, није формирана Етичка комисија, што је по прописима Универзитета требало да се уради још 2016. године. Деканка је, такође, потписала одлуку Научно-наставног већа о именовању чланова факултета у Веће научних области друштвено-хуманистичких наука, иако о томе није ни расправљано на ННВ, што је недопустиво и представља неетичко понашање.

У решењу Одбора пише да је Марковићева своје поступке правдала тиме што није успела добро да проучи сву нормативу и прописе и да је тек уз помоћ адвоката увидела одређене пропусте које је несвесно направила, не разликујући битне од мање битних чињеница. Такође је навела да је одлуку ННВ о именовању чланова у веће друштвено-хуманистичких наука потписала због хитности формирања тог већа, при чему се и не сећа да је то потписала.

Чланови Одбора, међутим, сматрају да непознавање прописа не може бити оправдање и изговор, нарочито за некога ко се прихватио дужности декана.

- Јавна опомена ће бити објављена на седници Наставно-научног већа и Савета Филолошког факултета, наводи се у решењу универзитетског Етичког одбора.

Иначе, за изрицање јавне опомене гласало је четворо чланова Етичког одбора, док је пети члан био против, јер се залагао за строжу меру. Деканка Марковић против овог решења има право жалбе Сенату УБ, односно Етичком одбору.

ОПТУЖБЕ И ЗА ПЛАГИЈАТ

Недавно је троје професора Филолошког факултета Етичком одбору Универзитета поднело захтев да се утврди да ли је књига коју су заједно написале садашња и бивша деканка проф. др Љиљана Марковић и проф. др Александра Врањеш Фром тхе цреативе то тхе субстантиал - Тхесаурус - плагијат. Ови професори тврде да су делови те књиге преписани.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR