Glas Javnosti

OPASNA ZARAZNA BOLEST SE OPET POJAVILA U JEDNOJ ZEMLJI: Srbija je zbog nje 2018. godine pojačala nadzor na granicama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prvi slučaj majmunskih boginja ove godine potvrđen je u Velikoj Britaniji kod putnika koji se ovim smrtonosnim virusom zarazio u Nigeriji, saopštila je Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA).

Ova bolest je registrovana kod putnika koji je hospitalizovan u bolnici u Londonu, a UKHSA je u saradnji s Nacionalnom zdravstvenom službom pokušala da kontaktira sa svima koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, prenosi San.


Ovo je šesti slučaj retke bolesti u Velikoj Britaniji, nakon što su dva pacijenta identifikovana u Severnom Velsu 2021. godine. Majmunske boginje šire divlje životinje u delovima zapadne i centralne Afrike i retko se prenose sa čoveka na čoveka, ali se mogu preneti kontaktom sa odećom ili posteljinom koju koristi zaraženi pacijent.

Simptomi su groznica, glavobolja, iscrpljenost, bolovi i otečeni limfni čvorovi, prenosi britanski list.
Podsetimo, zbog pojave majmunske groznice 2018. godine u zemljama zapadne Evrope Ministarstvo zdravlja Srbije je naložilo mere pojačanog nadzora na graničnim prelazima.

Kako su mediji tada pisali, preduzete su sve mere kako bi se sprečio unos virusa majmunskih boginja u Srbiju. Nadležni su apelovali na naše državljane koji borave u Nigeriji da izbegavaju kontakt sa životinjama i konzumiranje mesa, prenosi Kurir.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR