Glas Javnosti

Opasna buba ponovo napada po Srbiji: OSTAJE VELIKA RUPA NA KOŽI

Društvo
Autor: Glas javnosti/blic.rs

Burne reakcije, otok, bol, čak i gušenje, sve su to posledice ujeda insekta na kojeg često zaboravljamo, a koji se pojavio u većem broju u našoj zemlji 1999. godine nakon bombardovanja

Zbog toga je i dobio ime klintonka, mada je na ovim prostorima oduvek bio prisutan.

I ovog leta mnogi građani potražili su medicinsku pomoć, a na društvenim mrežama iz jedne poliklinike skrenuli su pažnju na nesvakidašnje i prilično burne reakcije nakon uboda klintonke.

U objavi se navodi da se prethodnih dana u polikliniku javilo nekoliko pacijenata sa nesvakidašnjom i prilično burnom reakcijom na ubod insekta.

- Ubodi su najčešće bili lokalizovani na koži nogu, pretežno potkolenica, sporadično i na koži ruku. Pacijenti ubod nisu osetili, ali su pojedini videli crnu bubu i nakon uboda kap krvi. Tokom narednih dana na mestu uboda se javljalo crvenilo u vidu pečata, otok, lokalno povišena temperatura i bol. Ovi simptomi su kod pojedinih pacijenata bili veoma izraženi - navode medicinski stručnjaci i objašnjavaju da su ovakve promene na koži karakteristične za ubod crne mušice poznatije pod nazivom klintonka.

Iako simptomi mogu biti veoma dramatični, nisu opasni, ali prolaze tek nakon desetak dana.

- Da bi se tegobe olakšale i promene na koži što pre povukle najbolje je otići lekaru, a do pregleda stavljati hladne obloge. Najznačajnija je, međutim, prevencija. Prilikom odlaska u prirodu, pre svega, blizu vodene površine, preporučuje se nositi duge rukave i duge nogavice i primenjivati repelente protiv insekata - kažu lekari.

Stručnjaci upozoravaju da ujed klintonke može da izazove veliki otok, infekciju, pa čak i upalu potkožnih tkiva, a kod osetljivih osoba može da dođe do gušenja. Najezda klintonki se najčešće dešava početkom leta, a prve žrtve vrebaju pored reka i uz veliko rastinje, obično u ruralnijim predelima.

Klintonka je mala buba, nalik je mušici, a ubod ima poput komarca. Deluje bezazleno, ali može kod osetljivih osoba da izazove opasne reakcije. Slična je golubačkim mušicama koje su u prošlosti izazvale pomor stoke na ovim prostorima.

Kad ujede čoveka na koži ostavlja veću rupicu. Svrab je jak, a mesto na kom je ujed može poprilično da otekne. Ako se osoba češe zbog svraba time će povećati šansu da toksin prenese još dublje pod kožu zbog čega dolazi do infekcije, a u pojedinim slučajevima i do upale potkožnog tkiva.

Za prvu pomoć se može upotrebiti i krema za smanjivanje svraba, ali je što pre potrebno obratiti se lekaru!

Najčešće su se mušice ove vrste nalazile nekada pored konjušarnica, a pošto su se razmožile ima ih svuda, ali najviše uz reke.

Ako je neko sklon alergijama, lekari savetuju, da nakon ujeda klintonke, popiju odmah lek protiv alergija, jer će tako smanjiti rizik od gušenja ili daljeg oticanja. Osim ruku i nogu, ovaj insekt može da ujede bilo koji deo tela, a za zaštitu se preporučuju dugi rukavi i nogavice i odeća u svetlijim bojama.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR