Glas Javnosti

ONLAJN SVE IZVESNIJI?! Pominje se i zimski raspust u drugačijem terminu na štetu letnjeg odmora

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sve su glasniji zahtevi medicinskog dela Kriznog štaba za prelaskom na onlajn nastavu, dok prema informacijama iz Ministartsva prosvete se ne čini da je situacija alarmantna.

Epidemiolozi će se danas sastati s ministrom prosvete Brankom Ružićem, nakon čega će se znati jasan stav o tome kako će se nastava u školama odvijati u narednom periodu.
Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa prošle srede jedan od predloga je bio da đaci pređu na onlajn nastavu. O tome je pričano u utorak na sastanku nadležnih ministarstava i epidemiologa, a konačna odluka bi trebalo danas da bude doneta.

Kako se saznaje, najverovatnije će đaci sledeće nedelje nastavu pohađati po "malo jačim semaforima", a onda bi mali rasput počeo 8. novembra, završio 15. novembra (praznik je 11. novembra), a tih par dana bi se "nadoknadilo" kraćim letnjim raspustom.

„U svakom slučaju, opredeljenje je da škole treba da nastave da rade. Semafor sistem će se koristiti na dalje, s tim što će se gledati da u gradovima gde ima najviše obolelih, da tu mora da se ide na treći nivo – onlajn“, kazao je Tiodorović.

Tiodorović smatra da je velika stvar da se nastavi škola zbog dece, obrazovanja i socijalno-vaspitne uloge koju ona ima.

„Prateći poslednjih dana šta se dešava, mislim da ova kombinovana nastava već daje rezultat. Bitno je da svaki roditelj shvat, ako je neko iz porodice bolestan ne treba slati dete u školu“, poručuje Tiodorović.

Dok se čeka odluka da li će đaci u Srbiji krenuti na onlajn nastavu, na Kriznom štabu se već raspravlja o pomeranju zimskog raspusta na sredinu decembra, oko 15.12.

O ovom predlogu govorio je i dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba. On je istakao da ima dosta zaražene dece, ali i da je njihova klinička slika teža nego na početku. Ipak, na pitanje o tome da li će deca preći na onlajn nastavu, dr Kon nije dao precizan odgovor, ali je apostrofirao da je epidemiološka situacija među decom takva da se moraju preduzeti neke mere.

„Videćemo, ne smem ništa de prejudiciram. Postoje podaci na koje se oslanjamo kada se donose neke odluke. Ti podaci dolaze iz svih školskih uprava preko epidemiologa instituta i zavoda, i oni su vrlo pouzdani. Drugi podaci nam dolaze sa testiranja, koje se dnevno prati. Otkriva se mnogo zaraženih, odnosno pozitivnih, i po svemu tome imamo više otkrivenih pozitivnih u tom uzrastu. Računamo da su svi oni u školi. Kada tako gledamo, imamo situaciju koja, takođe, ni u kom slučaju nije vanredna, ali u ukupnom sagledavanju situacije u kojoj se povećava broj dece koja, nažalost, imaju i tešku formu bolesti, potpuno je legitimno razmišljati na koji način napraviti predah i smanjenje kontakata kod dece. Ostaje prostor za samu onlajn nastavu. Moramo razgovarati sa ministrima, i jednim i drugim, šta je moguće. Nešto o čemu se potencijalno razmišlja jeste da ti prekidi budu povezani sa raspustom, onaj koji inače ide“, rekao je Kon.

Dodao je da se ne razmišlja o produžetku zimskog raspusta nego o njegovom pomeranju za početak decembra.

„Ne, nego da bude ranije. O svemu tome se razmišlja. Naravno, prvo i osnovno je gledati zdravlje dece. To je najvažnije. To pitanje je bilo na Kriznom štabu, rečeno je da će se o tome još raspravljati i to je normalno na dnevnom radu“, poručio je on.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR