Glas Javnosti

Onlajn NASTAVA NA RESPIRATORU, ili SA DECOM I TERORISTIMA SE NE PREGOVORA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prođoše i prve dve nedelje nove školske godine gde se po takozvanom kombinovanom modelu Ministarstva prosvete odvijala redovna i onlajn nastava , a prema anketi Glasa javnosti među nastavnicima i sindikalnim prvacima, ocene se kreću od onih blažih "pa, malo je kao konfuzno" do direktnijih u novom korona stilu "nastava je trenutno na respiratoru".

Generalne zamerke svode se na to da se epidemiološke korona mere sprovode oskudno i improvizovano, jer se svaka škola snalazi za dezinfekciona sredstva kako zna i ume i šarenoliko ih sprovodi, pa niko nije siguran na šta će sve to izaći. Konkretna nastava, ono kao zašto škole i postoje, priča je za sebe jer ministrov eksperiment učionica & spavaonica pokazuje rezultate koji za sada ne liče na uspeh.Uz Ministarstvo prosvete najobaveštenija institucija u državi je i najbrojnija Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije koja svakodnevno dobija informacija iz škola, od svojih preko 30.000 članova.


- Prvo, to što mi ovde zovemo i sprovodimo kao onlajn nastavu to nije prepoznato nigde u svetu, na takav način. Po osnovnom pravilu onlajn nastava je interaktivna, znači nastavnik i učenik uživo komuniciraju preko internet platforme za koju se odluče. Mi smo izmislili neki - onlajn po srpski! Đaci od petog do osmog razreda gledaju nekompletan nastavni program na televiziji, bez komunikacije sa tim ko im predaje, pa je već usvojen termin - nastava iz fotelje! Koliko vidimo bolje je u srednjim školama, jer im je ostavljeno da biraju platforme, da budu u komunikaciji. Jedna grupa iz razreda je u školi a nastavnica snima nastavu, recimo, preko vajbera i to onda ima nekog smisla, jer i ovi drugi učestvuju, objašnjava trenutnu situaciju za Glas javnosti Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, ali se i ponovo vraća na akutne probleme nastave u osnovnim školama:


- Ne samo učenici, već i njihovi učitelji i nastavnici su trenutno u čudu, ali i dugoročnom problemu. Od marta do juna televizija je prikazivala nastavni program za malu maturu, a od septembra neki nekompletan, njima znan izbor. Ne pokrivaju sve predmete, đaci nemaju strani jezik, evo engleskog nije bilo ove dve nedelje, a francuskog samo jedan čas. Koliko znamo, najgore je učenicima petog razreda, kojim čak ni srpski jezik nije svaki dan, grupa koja sedi kod kuće nema iste časove kao oni iz školske učionice. To je fingiranje škole, ne uči se matematika preko televizije. Nastavnici nam se javljaju svaki dan, vide probleme, ali rešenja su na drugom mestu i nema ih, - priča nam u Jasna Janković.


Kako u Beogradu, tako i u ostalim gradovima širom Srbije, nastava se odvija šarenoliko. Učiteljica iz jedne velike osnovne škole u Šumadiji, V.A. (37), koja ne bi baš da se imenom i prezimenom nacrta prosvetnim vlastima, objašnjava šta se konkretno dešavalo u protekle dve nedelje:


- Deca su prvih dana nosila maske, ali samo dok se njima nisu "izmenjali međusobno", da vide kako im stoje, pa su prestali jer im to više nije interesantno! U stvari, deca se zaborave, pa više ne nose maske nego što ih nose. E, tu je u stvari pao ministar Šarčević i sigurno ne može da dobije prelaznu ocenu iz pedagogije! Izvinite ministre, ali već sada se spremite za popravni sledećeg leta! To svaki pedagog zna, kada deci date zahtev ali pored i neku alternativnu opciju slobodno smatrajte da oni automatski kreću ka alternativi i da su onaj zahtev u startu preskočili. To su deca, i zato se mi iskusniji prosvetni radnici šalimo replikom iz čuvenog filma - sa decom i teroristima se ne pregovara! - priča nam ova duhovita učiteljica iz Moravičkog okruga, a onda nam detaljno prepričava svoj školski dan:


- Moji četvrtaci dolaze u pola osam izjutra i časovi im traju do pet do deset. Kad krenu kućama na redu je čuvenih 20 minuta dezinfekcije. Pojavljuje se školska tetkica sa kantom za prskanje voća i isprska klupe nekom razblaženom hemikalijom. Onda mi u deset i 15 dolazi druga grupa istog razreda. Oni imaju čas manje, znači tri, i u školi su do 12 i pet minuta. Onda, opet tetkica sa onom kantom za prskanje voća... Oko pola jedan dolaze stariji đaci. Fizičko je sa maskama, u stvari spuste ih sa nosa da lakše potrče. Malo se štrecnem kad vidim da svako mora da jede samo svoj čips, pesma "Nema one družine, da delimo učine...", nikad aktuelnija,- setno završava priču učiteljica iz Moravičkog okruga.


I ostali pozvani učitelji i nastavnici pričaju dosta slično i nepodeljeno navode da im najviše smeta što je nastava u učionici neusklađena sa onim što Ministarstvo prosvete naziva onlajn. Nije im logično, ne samo njima, zašto se, recimo, časovi fizike u učionici, po nastavnom programu, predaju ponedeljkom i petkom a na televiziji su te lekcije utorkom i sredom. Slične nelogičnosti vide i u kombinovanju nastave kod nastave kod engleskog jezika, geografije, muzičkog obrazovanja...


I tako, pogledi su, opet, uprti u Ministarstvo prosvete, ali realno oni tamo imaju ozbiljnijih briga od srpskog obrazovanja, jer valja im ovih dana sačuvati starog ili crvenim tepihom dočekati novog ministra. Neka čeka prosveta, kao što je izvesna Ceca, bar u popularnoj reklami. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR