Glas Javnosti

ONI U SRBIJI VARAJU LJUDE TVRDEĆI DA IMAJU LEK ZA RAK! Agresivno nastupaju kao SEKTA, a evo ko ih predvodi i šta sve obećavaju! (VIDEO, FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti/Republika

U Beogradu od kraja decembra postoji Univerzalno carstvo božje. Kako navode oni koji su se s njima susreli, siromašnima nude bogatstvo, tužnima radost, bolesnima izlečenje, a dele i sveto ulje koje je, kako tvrde, mnogima pomoglo.

Prostorije im se nalaze u Bulevaru kralja Aleksandra 103, dakle, u centru grada. Zastupnik im je Arnoud Junior Brasil Costa, za koga kažu da je Brazilac, koji se na iskvarenom srpskom obraća potencijalnim vernicima preko video-klipova.

Po svemu, kako se ekipa i sama uverila, podsećaju na sektu, a registrovani su kao udruženje građana, s fantomskim sedištem u Obrenovcu...



Uputili smo se u Bulevar kralja Aleksandra i tamo zatekli čoveka koji ne govori srpski, a koji je na vezi, navodno, držao Arnouda.

On nam je rekao da je u pitanju udruženje građana i da trenutno nije u Srbiji, te da za sve ostalo pitamo njihovog advokata, ali njegov broj nismo dobili niti nam se on javio. Komšije, s druge strane, kažu da tu nisu čista posla.

- Otvorili su kancelariju nedavno i tada je došao veći broj ljudi, videlo se, siromašnijih, nižeg socijalnog statusa. Posle toga nisam vidala gužvu, uđe im poneko s vremena na vreme, ali nije bilo masovnog okupljanja. Tu ih je više subotom i nedeljom, dele letke ispred prostorija, pravo da vam kažem, veoma su čudni. Samo iznajmljivanje tog prostora košta 4.000-5.000 evra, ne znam odakle se finansiraju - priča jedna komšinica.



Na društvenim mrežama se Univerzalno carstvo božje vodi kao verski centar, s pozivanjem svima kojima je potrebna pomoć da se jave. Kako tvrde, mnogi su uz njihovu pomoć i molitvu došli do izlečenja, pa tako kače fotografije i priče ljudi koji su, navodno, pobedili rak, Kronovu bolest, zavisnost...

Proverom u APR došli smo i do adrese u Obrenovcu, gde im je prijavljeno sedište. Otišli smo tamo i zatekli praznu kuću u maltene divljem naselju. Komšije su nam rekle da je to kuća Arnoudove supruge, s kojom ima dvoje dece, te da oni žive u Holandiji i retko tu svraćaju.

VELIKA RASPRAVA

Budući da je sve ovo prilično neobično, rasprava o Univerzalnom carstvu božjem povela se i na društvenim mrežama. Tako je jedan tviteraš, koji živi u blizini beogradskih prostorija, napisao da se ponašaju kao klasična sekta:

- Snimio sam ih. Tu su u mom komšiluku... Nastupaju agresivno, dolaze na vrata. Izbaciš ih kroz vrata, oni navale kroz prozor... Samo čekam kada će neko da im olupa motku o leđa - napisao je ovaj tviteraš, dok se drugi nadovezao tvrdnjom da jure ljude i po zgradama.



Sektolog Dimitrije Pastuović ističe da sve ukazuje na to da je reč o pseudohrišćanskoj sekti:

- Nažalost, sve je više takvih manipulativnih pojedinaca koji vrbuju ljude i, što je najgore, sve su gori. Građani moraju biti posebno oprezni kada je reč o ovakvim stvarima.

Komšije u Obrenovcu rekle su nam i da se Arnoud trenutno nalazi u Rumuniji, gde takođe ima organizaciju, kao i da se njegova organizacija finansira iz Holandije. Pojedini su se i učlanili i tvrde da im dosad niko nije tražio novac.



"JEDNA KAP MENJA ŽIVOT"

Na izlogu prostorija u Bulevaru kralja Aleksandra je i plakat s ponudom ove organizacije.

Među onim čime se hvale su i "transformacija života", zatim "motivacioni govori za finansijski uspeh", "molitve za isceljenje i izbavljenje"... Tu je i, navodno, sveto ulje, čija je "samo jedna kap koja se koristi s verom dovoljna da promeni život".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR