Glas Javnosti

ONI SU PONOS SRBIJE! KRAGUJEVAČKI GIMNAZIJALCI IZUMELI BRIKETE ZA OGREV OD DŽIBRE: Pomozimo im da odu na svetsko takmičenje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od džibre koja ostaje kao otpad od pravljenja rakije, kragujevački gimnazijalci napravili su brikete za ogrev.

Svoj izum testirali su na Fakultetu inženjerskih nauka i dobili potvrdu da briketi tokom loženja ne emituju ugljendioksid, a jedna tona menja dva do tri metra ogrevnog drveta. Sa ovim projektom plasirali su se na svetsko takmičenje koje će u maju biti održano u Maroku, ali im je za taj put potrebno oko dva miliona dinara. Kampanja za pomoć gimnazijalcima pokrenuta je na platformi za dobrotvorne akcije Donacije.rs.

Tim od 13 učenika i profesora Prve kragujevačke gimnazje, polovinom marta svojom inovativnom idejom u oblasti energetske efikasnosti i spretnosti u programiranju robota, zadivio je žiri na regionalnom takmičenju First Lego League Adria koje je održano u Sloveniji.

Među 28 ekipa iz celog regiona, osvojili su drugo mesto i kao jedini tim iz Srbiji plasirali se na svetski nivo takmičenja, koje se od 18. do 21. maja održava u Marakešu u Maroku.



Njihova radost zbog uspeha u Sloveniji nije dugo trajala, pošto su prinuđeni da za svetsko takmičenje sami finansiraju put, smeštaj i kotizaciju.

Sada ih od promocije na svetskoj sceni i takmičenja koje objedinjuje inovativnost, nauku, tehniku, inženjerstvo i matematiku, deli nešto manje od dva miliona dinara, koja moraju da obezbede do 7. aprila.

Da bi kragujevački gimnazijalci uspeli da otputuju i predstave svoje znanje pokrenuta je kampanja preko platforme za dobrotvorne akcije Donacije.rs, a do celokupnog iznosa neophodno im je još oko 350.000 dinara.

Profesorka informatike i mentorka ovih talentovanih učenika, Katarina Veljković kaže da su kod organizatora uspeli da izdejstvuju pomeranje roka, koji je prvobitno bio 1. april, te da imaju dodatnih sedam dana da obezbede ukupno 1,9 miliona dinara za sve troškove.

“Iskreno se nadam da ćemo uspeti da odemo. Deca su godinu dana posvetila ovom projektu i bavili su se temom koja je značajna na globalnom nivou, pogotovo sada, u trenutku kada je ceo svet zabrinut zbog energetske krize. Oni su pronašli način da malo izmene energetsku situaciju i uspeli da nađu korisnu svhu za otpad koji se baca. Džibra od rakije je upotrebljiva bio masa na našem podneblju, ali verujem da bi ovo moglo da se primeni i na drugo koštunjavo voće. Na primer, u Africi imaju urme, pa je briketiranje moguće i od tih koštica“, istakla je profesorka značaj inovativnog rešenja svojih učenika.



Inače,  Lego sekcija u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji postoji devet godina, a ovo je četvrta generacija koja se plasirala na svetsko takmičenje.

Šta je First Lego League takmičenje?

First Lego League je globalni program koji deci predstavlja nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM) kroz zabavno i praktično učenje sa upotrebom didaktičkih materijala i LEGO edukativnih setova.

Cilj programa je da okupi učenike osnovnih i srednjih škola zainteresovane za nauku, koji učestvuju u misaonom i kreativnom procesu izrade inovativnog projekta, programiranja robota i prezentovanja rezultata.


Srbija je već pet godina punopravna članiica familije od 98 država (40.000 ekipa i 320.000 učesnika) u kojima se ovaj program uspešno realizuje.

Organizatori ističu da ovakav koncept povezivanja više naučnih i nastavnih disciplina, pomaže mladim ljudima da postanu glavni oslonac inovacija u društvu i da ostvare svoje profesionalne potencijale u oblasti nauke i tehnologije.

Kragujevačkim gimnazijalcima je za put u Maroko potrebno ukupno  1,9 miliona dinara, a da bi obezbedili kompletan iznos nedostaje im još oko 350.000 dinara.

Ovim talentovanim učenicima i jedinim predstavnicima Srbije na svetskom takmičenju, možete pomoći svojim novčanim donacijama.  

Ovo je link preko kojeg se može uplatiti pomoć: https://www.donacije.rs/projekat/legomafia/

Glas javnosti/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR