Glas Javnosti

Они који су ово исписали, ни не знају право значење. “Ein Volk ein Reich ein Fuhrer“ што би зналило “Један народ, једно царство, један вођа“

Društvo
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ - Б92 / од 21.09.2018.

“Ein Volk ein Reich ein Fuhrer“ што би зналило “Један народ, једно царство, један вођа“ – исписано је у центру града, на зиду Клинике за трауматологију у Улици краља Држислава.

Усред Загреба налази се огроман графит који слави Хитлера и нацисте, пише портал Index.hr. Кукасти крстови осванули су и у Београду.

 “Ein Volk ein Reich ein Fuhrer“ што би зналило “Један народ, једно царство, један вођа“ – исписано је у центру града, на зиду Клинике за трауматологију у Улици краља Држислава.

Реч је о пароли нациста која слави Хитлера и Трећи Рајх, а уз овај натпис на зиду су исписани и свастика и усташки симбол.

Графит, како се наводи, стоји тамо већ неко време, а градске службе, као ни Клиника, засад нису показале никакво интересовање да га клоне.

Зато је Европска цивилна иницијатива из Загреба послала пријаву Граду Загребу у којем тражи хитан одговор.

“Имајући у виду основе Устава Републике Хрватске, те да народи Републике Хрватске не баштине нацизам и усташтво, не очекујемо ништа мање него да овај срамотни приказ величања тоталитарних режима холокауста буде одмах уклоњен“, наводи Иницијатива.

Да подсетимо, студентски парк, у центру Београда, освануо је са кукастим крстовима, исписаним спрејом на унутрашњој страни зида који ограђује парк.

Kада се пипне, боја је још свежа. Слика је најпре осванула на друштвеним мрежама, а надлежни обећавају да ће брзо реаговати.

Игор Гинзберг из Јеврејске заједнице каже да је шокиран чињеницом да су симболи фашизма и нацизма осванули у парку у ком се сваког дана играју деца. У том парку, како каже, свакога дана бораве и професори, учитељи, старији људи који знају симболику тог знака.

Верује, како каже, да они који који су га исписали, ни не знају његово право значење.

Глас јавности / НОВОСТИ - Б92 / од 21.09.2018.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR