Glas Javnosti

ONA NA KARABURMI IMA I SPOMENIK I ULICU, A VLADA ILIĆ NI TRAGA NI SPOMENA! Evo ko je bila Marijana Gregoran

Društvo
Autor: Glas javnosti

Marijana Gregoran bila je tekstilna radnica koja je iz sela Hodošani u Međumurjt, trbuhom za kruhom došla čak u Beograd.

Rođena je 24. januara 1921. godine u selu Hodošanu, a u Beograd je došla nekoliko godina pred rat. 
U Beogradu postoji bista podignuta u sećanje na nju.

Vlada Ilić, srpski industrijalac, gradonačelnik Beograda, zaposlio je u svojoj Štofari na Karaburmi.

U članstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) primljena je 1938. godine, a u jesen 1940. godine postala je član Mesnog komiteta Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) za Beograd. 

Marijana je odmah počela da poziva radnike na štrajk.

Gestapo je uhapsio 1941. i streljao na Banjici. Ona ima na Karaburmi i spomenik i centralnu ulicu i mesnu zajednicu, a Vlada Ilić ni traga ni spomena, a Beograđani se takmiče u mržnji prema spomeniku Nemanji. Sramota!

Karaburma je u doba komunizma sistematski ismevana jer je bila urbanističko delo Vlade Ilića, setimo se Žikinih dinastija, Pozorišta u kući i Baneta Bumbara.



Ko je bio Vlada Ilić?

Rođen je u Vlasotincu 1882. godine. Bio je srpski industrijalac, predsednik beogradske Industrijske komore i Centralne industrijske korporacije Jugoslavije, gradonačelnik Beograda od 10. januara 1935. do 13. septembra 1939. godine.

Smatra se jednim od uspešnijih gradonačelnika u istoriji Beograda.



Za vreme Ilićevog mandata otvorena je tramvajska linija od Beograda do Zemuna, podignuto je Staro sajmište na levoj obali Save kao ekonomski simbol velegrada. 

Potpisao je povelju za obnovu izgradnje i postavljen je kamen temeljac za izgradnju Hrama Svetog Save, podignuti su Palata Glavne pošte, Vukov spomenik, Gradska poliklinika, Dezinfekcioni zavod, Gradska bolnica, Poliklinika za kožne i venerične bolesti, Dom dečje zaštite u Zvečanskoj ulici, Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj ulici, započeto je nasipanje savske obale kao pripreme za izgradnju Novog Beograda, na kojem je planirano naselje za pola miliona ljudi, otvoren je Beogradski zoološki vrt.

 

Sam zoološki vrt je 11. jula 1936. godine od svojih para i na svom imanju osnovao Vlada Ilić poklonivši i prve životinje.

Preminuo je od šloga, u potkrovlju svog rođaka 3. juna 1952. godine živeći u bedi, sahranu su mu organizovali nekadašnji radnici.
Bista mu je podignuta u okviru Zoološkog vrta.

BONUS VIDEO Siniša Ljepojević: Srbija je na putu svile, i to je to



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR