Glas Javnosti

Berane primer u Crnoj Gori za grad različitosti, demokratije i promena

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Ovih dana u Beranama su postavljeni bilbordi sa različitim porukama. Kako saopštava analitičar Nebojša Babović: ''Ako je mera demokratije pravo na različito mišljenje, Berane je opet šampion".

-Desetak dana su ovde istovremeno stajala tri bilborda, srpski, bošnjački i crnogorski, a da niko nije napravio problem oko toga. Bez histerije, bez zabrana, bez unezverenog premijera i bez izvikanog busanja u prsa multietničkim duhom, koji je karakterističan za jednonacionalne sredine.Što je najvažnije, bez skrnavljenja tuđeg. Zato i nije slučajno što se spomenik na Jasikovcu zove Sloboda. Zato i nije slučajno što to pokazujemo već godinama, nego nećete da vidite-zaključuje Babović.

U Beranama se na srpskom bilbordu nalazi  veliki srpski patriota i humanista ''primer čojstva i junaštva'', dr Miodrag Lazić, kojemu je podrgorička gospoda postavila u centru grada. Tu je i i bilbord Bošnjački postavljen od Stranke pravde i pomirenja, koja čestita Bošnjacima dan zastave i NVO Crnogorski obraz koja sa fotografijomm Crne Gore šalje poruku ''Ne daj se mala''.

Ovde u Beranama se može saopštiti stav i mišljenje različitih grupacija koji u njemu žive. Berane je većinski srpski grad, ali nikom se u Beranama, ni onom ko je u manjini većina ne zabranjuje da iznese svoj stav.

Mi nismo kao neki drugi gradovi u Crnoj Gori, poput Cetinja da zabranjujemo litije i da branimo drugima da saopšte svoje mišljenje i da se za njega bore. Znači u Beranama se može sa različitostima živeti što dokazuju i poruke sa bilborda koje nikom ne smetaju.

I zaista je tako. Ali to nikako ne odgovara crnogorskom režimu i stalno u Beranama prave razne ''Udbaške igre'', sa ciljem kako bi Berane proglasili gradom u kojem ne stanuje demokratija nego anarhija, nekakav velikosrpski šovinizam i razne gluposti.

Režim koji se nije promenio 30 godina i koji sve radi da nas zadrži u getu stalno  radi  nekakve ''akrobacije'', sa ciljem da izvrši pritisak na Berane da ne misle svojom glavom.

Međutim uvek su imali demokratski odgovor i demokratski otpor. U Beranama su se smenjivale vlasti na izborima, dok to nije slučaj u Crnoj Gori. U Beranama je uvek bilo demokratije kada je u Crnoj Gori nije bilo. Berane im smetaju, jer su uvek bile pokretačka snaga i odavde su se pokretale promene u Crnoj Gori. Berane je kičma Crne Gore. I kralj Nikola je rekao za Vasojeviće, da su stožer Raškoj zemlji i kitna joj perjanica. Berane je bastion otpora jednoumlju i marifetlucima UDBE. Berane uvek pobedi, jer je u ovom gradu žive  ljudi koji misle svojom glavom.

Berane su primer gde mirno žive sve nacionalnosti: Srbi, Crnogorci, Muslimani, Romi i Bošnjaci.

Sve uvek bude mirno i idilično,dok se ne angažuje UDBA iz Podgorice sa namerom da to poremeti i da dokaže da Berane nije slobodarsko i demokratsko. Ali na njihovu žalost Berane uvek pobedi UDBU. I ovih dana pokušavaju da iskušavaju Berane, vršenjem pritisaka na sveštenike i vernike srpske pravoslavne crkve,koja je vekovni stožer Vasojevića. Neće im proći ''Udbaške igre'', i pritisci na slobodarski narod. Pobediće narod Svetog Save i odbraniće svoje svetinje.

Mi u Beranama imamo manastir Đurđeve stupove, star više od osam vekova.Oni žele da mi njima dokazujemo tapiju na njega,zamislite posle osamsto godina da manastir Nemanjića ide u podstanare,e neće moći.

Goran Kiković

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR