Glas Javnosti

OKO SOKOLOVO SAMO PROŠLO PORED: Komunalna MILICIJA se parkira KAKO HOĆE! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za komunalnu miliciju saobraćajna pravila izgleda ne važe a ne plaše se ni oka sokolovog.

Jedan automobil Komunalne milicije parkirao se prošle subote na sred Glavne ulice u Zemunu. Na automobilu su bila upaljena sva četiri migavca, a on je stajao tu dovoljno dugo da ga je samo za nešto više od jednog minuta zaobišlo nekoliko autobusa i automobila, dok su ga pešaci posmatrali u čudu.

 
U jednom momentu zaobišao ga je i džip "rendž rover", odnosno " Oko sokolovo", malo se zadržao pored njega, i nastavilo dalje. Vozilo komunalne je i dalje stajalo.

Mada se laički nameće zaključak da su komunalni milicajci napravili prekršaj, kada se tumači Zakon o bezbednosti saobraćaja, može se doći do suprotnog odgovora, ali samo pod jednim uslovom.  

Kako objašnjava direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović komunalni milicajci su u ovom slučaju napravili prekršaj samo ako nisu imali neku neodložnu službenu radnju i nisu mogli da prakiraju automobil u skladu sa propisima. 

- To je regulisano članom 62 stav 2, tačka 2, Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji je promenjen u aprilu 2018. godine. Napravili su prekršaj ako se ne radi o hitnoj službenoj i neodložnoj radnji i ako oni nisu mogli da prakiraju vozilo u skladu sa propisima - kaže Okanović koji konstatuje da imaju upaljena sva četiri migavca, ali da je pitanje zbog čega su tu.

U Članu 62, Zakona o bezbednosti saobraćaja navodi se da vozač ne sme da zaustavi, odnosno parkira vozilo na mestu na kome bi ono ugrožavalo bezbednost drugih učesnika u saobraćaju ili predstavljalo smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili kretanje pešaka.

Dodaje se da se odredbe ovog zakona o zaustavljanju i parkiranju ne primenjuju u četiri slučaja:

1. policijske službenike u obavljanju službene dužnosti, ako bi obaveza poštovanja odredaba o zabrani zaustavljanja ili parkiranja vozila omela uspešno obavljanje službene dužnosti;

2. pripadnike komunalne policije u obavljanju službene dužnosti, ako bi obaveza poštovanja odredbi o zabrani zaustavljanja ili parkiranja vozila omela uspešno obavljanje službene dužnosti;

3. vozače vozila pod pratnjom i vozače vozila sa pravom prvenstva prolaza u obavljanju službene dužnosti, ako bi obaveza poštovanja odredbi o zabrani zaustavljanja ili parkiranja vozila omela uspešno obavljanje službene dužnosti,

3. radnike komunalnih službi za vreme dok vrše komunalne delatnosti, ako bi obaveza poštovanja odredbi o zabrani zaustavljanja ili parkiranja vozila omela uspešno obavljanje komunalne delatnosti.

Situacija kakva je viđena u Glavnoj ulici u Zemunu, razumljiva je za policiju, koja ima hitne i neodložne radnje, ali je pitanje šta su komunalni milicajci radili usred Glavne ulice u po bela dana ovako parkirani.

(Glas javnosti/Telegraf)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR