Glas Javnosti

SLUČAJ 'DAVLJENJA BELOGLAVIH SUPOVA: MUP nije nadležan, da li je Željko Mitrović glavni krivac?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Povodom spekulacija na društvenim mrežama i pojedinim portalima o odgovornosti za stradanje ptića beloglavog supa u Specijalnom rezervatu prirode Uvac zbog nadletanja helikoptera iznad njihovog staništa, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je saopštilo da izdavanje dozvola za letove i kontrola preleta nisu u njegovoj nadležnosti.

Nadletanje helikoptera ali i drugih letelica, ovih dana ugrožavaju letove mladunaca beloglavog supa u rezervatu Uvac, upozorili su iz tog preduzeća ali i Instituta za biološka istraživanja.

Ranije je reagovao i Zavod za zaštitu prirode i povodom stradanja nejakih ptica saopštio da su netačne informacije Fonda za zaštitu ptica grabljivica o postojanju dokumenta tog Zavoda o uslovima za prelet.

Fond za zaštitu ptica-grabljivica prethodno je saopštio da Direktorat za civilno vazduhoplovstvo postupa prema dokumentu Zavoda za zaštitu prirode, po kojem nema nikavih ograničenja za letove na malim visinama nad kolonijama beloglavih supova.

Po pisanju medija, jedan helikopter je leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova u vreme kada su se mladunci pripremali za prvo poletanje iz gnezda. Mladunci su preplašeni od helikoptera prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero.

A ubrzo je identifikovan i mogući krivac. U pitanju je vlasnik ružičaste imperije Željko Mitrović.

Naime, Mitrović je tog dana svojim helikopterom prelazio preko regije Uvca, što potvrđuje i snimak sa njegovog Tviter naloga:

Šest mladunaca je ispalo iz gnezda, od kojih su tri spasena i preneta u Prihvatni centar rezervata Uvac, a ostali mladunci nisu nađeni.

(Glas javnosti/Danas)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR