Glas Javnosti

Oglasio se Kon sa odmora, pomenuo navijače, penzionere, mlade...: `Nemamo sreće sa letom, virus se bez vakcine drugačije zaustaviti ne može`

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dr Predrag Kon je na odmoru, ali je imao potrebu da na Fejsbuku razjasni neke stvari kada je u pitanju aktuelna situacija s koronavirusom u Srbiji.

Njegov status prenosimo vam u celosti:

“Epidemiološka situacija Kovid 19 u Beogradu je ponovo preteća. Zbog povratka studenata svojim kućama u julu može se pretnja proširiti po čitavoj Srbiji. Do pogoršanja situacije je došlo posle 5. juna kada su ograničenja javnog okupljanja bila na hiljadu, a kasnije potpuno ukinuta. Mnogo se ovo pogoršanje situacije u javnosti povezuje i sa derbijem Partizan-Zvezda odigranim 10. juna, mada novooboleli u Srbiji ne daju podatak da su bili na derbiju (bar meni nije poznato).

Iz Crne Gore opet stižu podaci da je preko deset njihovih novoobolelih mlađih ljudi bilo u Beogradu na derbiju. Nakon pojave virusa u studentskim domovima, ali i na privatnim žurkama, pojedinim radnim kolektivima dolazilo je do utvrđenog prenosa virusa kada su se zaista otkrivali brojni asimptomatski slučajevi među kontaktima sa obolelim. Vrlo je veliki broj dnevnih pregleda sumnjivih slučajeva na Infektivnoj klinici u Beogradu. Na kraju treba reći i da mnogi misle da je posebna pretnja dolazila zbog izbora koji su juče sprovedeni.

 Prvo treba reći da nikada nije zaustavljena obaveza da kada se igraju utakmice mora da se poštuje distanca među gledaocima tako što se upotreblava svaka druga stolica odnosno odobrava duplo manji broj gledalaca . Mnogi misle da je to nemoguće… Kažem da samo u tom slučaju treba sprovoditi kažnjavanje klubova zabranom igranja pred gledaocima što će ili razrešiti problem ili će se stalno igrati pred praznim gledalištem. Za studente je davno dogovoren postupak… Naša trapavost i usporenost omogućila je da dođe do prenosa virusa u ovoj populaciji.

Živeti se mora. Nema više vanrednog stanja, neće ga ni biti, ne možemo mi to finansijski da izdržimo i nemojmo se porediti po tom pitanju sa Francuskom ili Nemačkom. Da može da se bude disciplinovan… pokazuju stariji. Više NIKADA (ako se budem pitao) neće najstarija generacija biti zatvorena, osim onih koji su u kolektivima za negu starih jer nema drugog rešenja. Mislim i dalje da je vanredno stanje bilo neophodno kao i policijski čas na početku, mislim da na dalje neće biti neophodan za stariju generaciju. Sasvim je suprotno kada je mlađa generacija u pitanju.

Kritika na sva usta bez ijednog rešenja osim zatvaranja i zabrana. Nije to rešenje na duge staze (kako sada izgleda sve do dolaska upotrebljive bezbedne i dostupne vakcine, osim ako bude sreće da se virus zaista izmeni). Nekih zabrana će najverovatnije uskoro biti, npr zabrane poseta bolnicama. Biće verovatno i nekih obaveznosti (npr nošenje maski u javnom prevozu ili još u prodavnicama).

Najosnovnije je da se propisane mere sprovode. Ako se ne sprovode moraće da bude kažnjavanja. Bar je to moje mišljenje.

Mi nikada nismo prihvatili švedski model, ali je činjenica da nam se trenutno uz pogoršanje situacije dešava i prokužavanje, što vrlo sporo povećava kolektivni imunitet. To najverovatnije neće biti dovoljno. Pravi izazov najverovatnije dolazi na jesen. U međuvremenu treba da se prošire kapaciteti za lečenje i izolaciju.

I dalje sam na odmoru. Borba za živote trajaće još dugo… Treba mi odmor, baš kao i zdravstvenim radnicima koji su izgarali na svom poslu. Jedini epidemiološki ostvariv cilj je čuvanje života. Virus se bez vakcine drugačije zaustaviti ne može. Za sada nemamo baš nešto sreće ni sa letom… i od leta smo mnogo očekivali, pa i dalje se nadamo.

Čuvajte se!”

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR