Glas Javnosti

OGLASIO SE EPISKOP GRIGORIJE: Ovo su bile teme sa Violom fon Kramon

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bura koja se digla posle razgovora poslanice Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viole fon Kramon sa episkopom diseldorfskim i cele Nemačke, Grigorijem Durićem, i njene objave na Tviteru, se ne smiruje.

Naime, ona je na komenatar na društvenoj mreži odgovorila konstatacijom da Srpska pravoslavna crkva ne postoji.

- Uz sve poštovanje, frau fon Kramon, važno je napomenuti da je Srpska pravoslavna crkva proruski entitet. Ako to promenite, biće sjajno, ali sumnjam - napisala je jedna korisnica na društvenoj mreži, nakon čega je usledio šokantan odgovor Viole fon Kramon:

- Ne postoji Srpska pravoslavna crkva, to su autonomne eparhije, drugčije od katoličkih. Razgovarajte sa episkopom i bićete iznenađeni - odgovorila je ona, ali je ubrzo taj tvit obrisan.

Kramon tvit 

U međuvremenu je uklonila ovaj tvit, ali je već bilo kasno, jer je njena objava ubrzo postala glavna vest u pojedinim medijima u Srbiji.

Ovim povodom oglasila se Srpska pravoslavna crkva, saopštenjem, a potom i vladika Grigorije.

Vladika Grigorije istakao je da na sastanku sa evropskom poslanicom predva dana nije razgovarao o strukturalnoj organizaciji SPC, da ne želi da se bavi spekulacijama o njenom ličnom stavu, kao i da je u potpunosti saglasan sa sadržajem saopštenja SPC, prenosi KoSSev.

- Iz medija smo upoznati sa sadržajem objavljenog pa izbrisanog komentara gospođe Fon Кramon u vezi sa strukturalnom organizacijom Srpske pravoslavne crkve. Ne želeći da se unosimo u dalje spekulacije oko tumačenja njenog ličnog stava, a radi sprečavanja potencijalnog zbunjivanja zainteresovane javnosti, naglašavamo još jednom da se u razgovoru nismo ni osvrtali na ovakve teme, te da smo u potpunosti saglasni sa saopštenjem Informativne službe SPC u vezi sa položajem naše eparhije u okviru celine naše pomesne Crkve - saopštio je vladika Grigorije kasno sinoć.

Kramon Grigorije 

On je u kratkom saopštenju još citirao, kako je naveo, „ključni deo saopštenja“ SPC o tome kako u Nemačkoj postoji SPC kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske patrijašije, a njen Ustav važi svuda, te da crkvene vlasti i Sabor SPC postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, ali i eparhijskog arhijereja.

Vladika Grigorije je na čelu Diseldorfske i Nemačke eparhije od 2018. godine. Srpska pravoslavna crkva u Nemačkoj još uvek nema status verske zajednice, već je registrovana kao udruženje građana. U toku su napori ove eparhije na čelu sa Vladikom Grigorijem da Srpska crkva dobije status verske zajednice.

Prema nezvaničnim podacima SPC u Nemačkoj, u ovoj zemlji se nalazi između 700.000 i milion Srba, među kojima u poslednjem talasu stiže vesokokvalifikovani kadar.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR