Glas Javnosti

Oglasili se ministar prosvete i premijerka Srbije: Odluka o izbacivanju Desanke Maksimović nije konačna (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog čuvena zbirka velike pesnikinje "Tražim pomilovanje", nije konačna.

On je istakao da Ministarstvo neće dozvoliti da se ni na koji način smanji učešće Desanke Maskimović u okviru programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost.

Kako je istakao, radi se o pokušaju Zavoda da se preorganizuje ono što Desanka Maksimović ima u školskom sistemu, ali ono što je važno istaći da je sve u proceduri i radnoj verziji.

"Sigurno kao ministar neću dozvoliti da bude smanjen, nego se zalažem da se apsolutno njeno učešće u školskom programu poveća, ne samo nje, već i drugih velikih pesnika. Ovu moju odluku sam preneo i Zavodu i Savetu", rekao je Mladen Šarčević.

Šarčević je objasnio da odluka Zavoda treba da bude upućena Nacionalnom prosvetnom savetu na dalju procenu.

"Zavod je stručno telo, njihove komisije kada donesu odluku dalje predlog šalju savetodavnom telu, koje mora da donese odluku o prihvatanju ili neprihvatanju. U Nacionalnom prosvetnom savetu sedi struka i stručna društva koja kada daju na usvajanje predlog, ja mogu da reagujem. Do tada je sve deo procedure", dodao je Šarčević.

Kako je rekao, obavešten je da se neće izbacivati ceo opus Desanke Maksimović, već da će se raspodeliti u zavisnosti od procene stručnjaka kojem uzrastu je primeraniji koji deo.

"Oni moraju da obrazlože svoju odluku i da je dostave Savetu. Tada, ako bude prihvaćena, odluka se šalje ministarstvu", ukazao je Šarčević i dodao da je tražio da mu se dostavi taj dokoment.

Bez obzira na to da li je na tu odluku savet dao saglasnost ili ne, Ministarstvo prosvete može da je usvoji.

Upravnica Zadužbine "Desanka Maksimović" Svetlana Šeatović ocenila je ranije da je isključivanje pesama Desanke Maksimović iz programa za treći i četvrti razred gimnazije prekrajanje književne istorije.

Premijerka Ana Brnabić komentarisala je na Tviteru ovaj slučaj. Ona je napisala: "Nikada se Desanka Maksimović neće izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije. Nikada. Tačka." (izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR