Glas Javnosti

OGLASILI SE IZ RIO TINTA POVODOM SPOTA NA NACIONALNOJ TELEVIZIJI: Imamo nameru da čujemo i saslušamo stav šire javnosti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Generalna direktorka Rio Sava Exploration, ćerke firme Rio Tinta, Vesna Prodanović je reagovala na medijske napise, o čemu je i Glas javnosti pisao, i navela da su informacija iz teksta da je "kompanija Rio Tinto plaćenim reklamama na TV sa nacionalnim frekvencijama počela da propagira eksploataciju litijuma" neistinita.

„Kompanija Rio Tinto nije propagirala eksploataciju litijuma svojim spotom već, kao društveno odgovorna kompanija, želi da svoju komunikaciju u vezi sa Projektom ‘Jadar’ učini jasnom, transparentnom i otvorenom u pogledu svih rizika i pogodnosti do kojih eventualno može doći u njegovoj realizaciji. Naša kompanija ima iskrene namere da čuje i sasluša stav šire javnosti. Naročito ističemo da kompanija Rio Tinto u svemu posluje u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije, kao i standardima EU i da pažljivo i odgovorno preduzima sve radnje u okviru Projekta ‘Jadar’“, navodi se u reagovanju ove kompanije za Novu.rs.

Takođe je, dodaje se, neistinita informacija da je „na taj način unapred obesmišljena bila kakva mogućnost istinskog odlučivanja građana o projektu ekspolatacije litijuma“ jer, kako se navodi, pogrešno ukazuje da kompanija Rio Tinto bilo šta obesmišljava.

„Naprotiv, na ovaj način se uskraćuju građani i šira javnost da čuju drugu stranu priče o poslovanju kompanije Rio Tinto, kako bi dobili uravnoteženu i istinitu sliku o Projektu ‘Jadar’ i kompaniji. Takođe, predmetnom informacijom onemogućava se kompanija Rio Tinto da komunicira sa građanima Srbije, zbog čega štetu trpe i građani i kompanija“, navodi Rio Tinto i naglašava da kompanija posluje u skladu sa zakonima Republike Srbije.

Podsetimo, kako je navedeno u prospektu rudarske kompanije Rio Tinto, jedne od najvećih rudarsko-metalurških korporacija na svetu, „Jadar" je projekat istraživanja ležišta litijuma i bora svetske klase. 

 Ležište novog minerala jadarita su otkrili 2004. geolozi ove kompanije. Brojni ekološki aktivisti, kao i građani protive se ovom projektu, navodeći da može biti štetan za životnu sredinu.

(Glas javnosti)

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR