Glas Javnosti

OGLASILA SE SMENJENA DIREKTORKA "LAZE": "Plačena KAMPANJA protiv mene" - sve je REKLA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Želim da obavestimo javnost da je u proteklih meseci vođena intenzivna plaćena medijska kampanja koja promoviše lično i institucionalno nasilje sa ciljem urušavanja mog ugleda.

Vršilac dužnosti direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Beogradu dr Ivana Stašević Karličić, reagovala je nakon što je smenjena s te funkcije.

Razrešenje direktora koje je donela Vlada Republike Srbije je legitiman i institucionalan čin. Za nepunih šest godina koliko sam obavljala ovu funkciju Klinika je postala prva akreditovana psihijatrijska ustanova na teritoriji Republike Srbije. Klinika koja je zatečena u blokadi računa u dugovanjima prema dobavljačima i neizmirenim obavezama postala je likvidna ustanova – sve obaveze se izmiruju na vreme i na današnji dan Klinika ne samo da je bez dugovanja, već ima i sopstvena sredstva“, navodi se u saopštenju prosleđenom medijima.

Dr Karličić navodi da je dobro poslovanje klinike potvrdilo više od 30 inspekcijskih nadozra Ministarstva zdravlja u poslednjih šest meseci.

„Klinika je 2019.godine pokrenula prvu Nacionalnu liniju za prevenciju samoubistva, koja zajedno sa celokupnim javno-zdravstevnim aktivnostima na prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja ima i vrlo jasne pokazatelje – stopa suicida na teritoriji Republike Srbije smanjena je za 12%. Otvoren je prvi Centar za mentalno zdravlje na teritoriji grada Beograda 2018.godine, gde je bez uputa i knjižice profesionalnu, stručnu pomoć dobilo desetine hiljada naših građana“, navodi dr Karličić.

Kako se dalje navodi klinika je „besprekorno radila 24/7“, uputila preko stotinu zdravstvenih radnika u druge ustanove, organizovala liniju za pružanje psihosocijalne pomoći u uslovima pandemije i sa uspehom zbrinjavala sve psihijatrijske pacijente koji su oboleli od korone sa teritorije čitave Republike Srbije.

Želim da obavestimo javnost da je u proteklih meseci vođena intenzivna plaćena medijska kampanja koja promoviše lično i institucionalno nasilje sa ciljem urušavanja mog ugleda, ugleda Klinike i njenih zaposlenih, što je zapravo nasilni odgovor kriminalne manjine na sprovedene antikoruptivne mere, odgovorno poslovanje i stručne standarde“, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, deo zaposlenih na toj klinici od septembra prošle godine na protestima ja tražio njenu smenu, optuživši je za mobing.

Sredinom maja ove godine deo zaposlenih je održao protestnu šetnju od Klinike do Vlade Srbije, gde su predali zahtev premijerki Ani Brnabić za razrešenje Karličić.

Smenu Karličić je predložila i Ministarka zdravlja Danica Grujičić, podsetivši da su 23 lekara napustila kliniku Laza Lazarević, a nakon što je ministarstvo analiziralo sve, upućen je predlog za smenu direktorke. Dodala je da samo vlada može da donese odluku o toj smeni.



Glas javnosti/S07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR