Glas Javnosti

OVO JE UZROK SMRTI NATAŠE ŽABIĆ (44): Stigli rezultati obdukcije, oglasila se i bolnica u Sremskoj Mitrovici

Društvo
Autor: Glas javnosti

Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici oglasila se povodom smrti Nataše Žabić (44) iz tog grada, koja je preminula prošlog četvrtka pošto ju je lekar pustio na kućno lečenje posle operacije slepog creva.

Nataša je imala samo 44 godine i iza sebe ostavlja dvoje maloletne dece od 13 i devet godina.

- Odmah po saznanju o nemilom događaju, obavestili smo o svemu nadležne zdravstvene institucije i naložili unutrašnji nadzor - kažu u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Nataša je sahranjena juče, a porodica je najavila da će podneti tužbu protiv bolnice i lekara jer su je, uprkos tome što joj je noga otekla, pustili na kućno lečenje.

Uzrok smrti se povezuje sa plućnom tromboembolijom, nastalom najverovatnije od tromba koji je krenuo iz noge na koju se i žalila.

Lekar je, posle pregleda i prepisane terapije, odlučio da pacijentkinju pusti na kućno lečenje. Međutim, nedugo zatim Nataša Žabić je preminula.

Nataša je već bila primljena u bolnicu 31. marta zbog sumnje na upalu slepog creva, nakon čega je podvrgnuta operaciji i otpuštena sa bolničkog lečenja.

Ponovno se obratila bolnici 25. aprila zbog otečene noge, nakon čega je upućena na kućno lečenje. 

Krivična prijava protiv lekara

Mediji saznaju da je protiv lekara koji je bio uključen u ovaj slučaj podneta krivična prijava, a očekuje se unutrašnja kontrola kako bi se istražile okolnosti vezane za ovu tragediju.

Brat Nataše Žabić, Saša, kaže da smatra da je njegova sestra preminula usled nebrige lekara, sat vremena pre zakazanog pregleda kod drugog lekara.

- Nataša je primljena u bolnicu zbog bolova u stomaku i povraćanja 31. marta. Sutradan je operisana zbog puknutog slepog creva. Iako je izašla iz bolnice 16. aprila, povremeno je imala temperaturu, ali uprkos tome, nije dobila terapiju protiv tromboze. Na otpusnoj listi je imala uput da se u slučaju komplikacija vrati na odeljenje. Nataša je osetila jake bolove u levoj nozi koja je počela da joj otiče. Otišla je u dom zdravlja gde je hitno poslata na hirurgiju zbog tromboze - navodi Saša.


(Foto: Privatna arhiva)

Preminula sat vremena pre zakazanog pregleda


Međutim, kako kaže, dežurni doktor je nije primio na odeljenje, već ju je poslao nazad u Dom zdravlja iako je situacija bila ozbiljna.

- Kroz poznanstvo, uspeli smo da zakažemo pregled kod drugog doktora za sutradan u 8.00 časova. Nažalost, Nataša je preminula ujutru u 7.00 časova, sat vremena pre zakazanog pregleda. Zvaničan nalaz sa obdukcije je pokazao da je uzrok smrti plućna embolija usled tromba. Smatram da je Natašu ubilo neprimanje u bolnicu gde bi primila potrebnu terapiju - kaže Saša.

Dvoje maloletne dece ostalo bez majke

Nataša je imala samo 44 godine i iza sebe ostavlja dvoje maloletne dece od 13 i 9 godina.

Očekuje se da će istraga pružiti više informacija o tome kako je došlo do ove nesreće te da će biti preduzete odgovarajuće mere kako bi se osigurala sigurnost i kvalitet zdravstvene zaštite za sve pacijente.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR