Glas Javnosti

ODZVONILO BAHATIM VOZAČIMA! Novi zakon u Srbiji, trajno ODUZIMANJE vozačke i automobila

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bahatih vozača je zaista mnogo, a trenutna praksa kažnjavanja kao da nije urodila plodom.

Sadašnja praksa je da se vozaču koji sakupi sakupi 18 bodova oduzima vozačka dozvola, a on zatim ide na seminar u Agenciju za bezbednost saobraćaja, koji traje 40 časova, posle čega mu se vraća dozvola.

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji je u pripremi, predviđa pak da će dozvole biti trajno oduzimane, a da će neodgvoorni vozači ostajati i bez vozila.


"Postavlja se pitanje koji je to broj puta koji ćemo dozvoliti nekome da izgubi dozvolu i da mu se vrati. Negde praksa razvijenih zemalja kaže da je to dva do tri puta, posle čega ta osoba ide na posmatranje i preglede da se vidi da li ima neki problem, i ako ga ima trajno mu se oduzima dozvola", objašnjava direktor Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) Duško Pešić.

On ističe da nije pristalica kažnjavanja, jer smatra da imamo dobro izgrađen sistem kažnjavanja i otkrivanja saobraćajnih prekršaja, već uvođenja saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u svim školskim i predškolskim ustanova.

"Ono na čemu moramo da radimo je edukacija ljudi. Kazne su kratkotrajnog efekta i neće trajno uticati na promene ponašanja", poručuje Pešić. On dodaje da se tako radi u razvijenim zemljama i da je to stav Agencije, struke i Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Uvođenjem predmeta saobraćajno obrazovanje i vaspitanje u školske i predškolske ustanove decu ćemo od malih nogu učiti opasnostima i rizicima. Onda smo na taj način formirali generacije dece pešaka, a zatim i generacije mladih vozača", poručuje Pešić.

On objašnjava da ako nekome naplatimo kaznu zbog sigurnosnog pojasa, to neće mnogo uticati na promenu njegovog ponašanja, već da treba da mu objasnimo zašto je važno da koristi pojas, i da ako nismo vezani, a imamo vazdušni jastuk u kolima, da će nas taj vazdušni jastuk ubiti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR