Glas Javnosti

ODUSTALO SE OD GEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA U OPŠTINI TOPOLA: Održan sastanak u Ministarstvu rudarstva i energetike

Društvo
Autor: Glas javnosti

Održan je sastanak u Ministarstvu rudarstva i energetike na kome su prisustvovali potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva Zorana Mihailović, predsednik opštine Topola Igor Petrović i većnik za infrastrukturu Dragan Jovanović. Povod sastanka bio je najavljeno geološko istraživanje plemenitih i obojenih metala.

Istraživanje je trebalo da se sprovede na 84 kvadratna kilometara planine Rudnik, na području opština Topola, Gornji Milanovac i Ljig. Na današnjem sastanku kako je objavio na svom fejsbuk profilu predsednik opštine Topola Igor Petrović Ministarstvo je donelo rešenje kojim se izuzima teritorija opštine Topola iz planiranih istraživanja.

- Pobeda Topole uz pomoć i podršku Ministarstva rudarstva i energetike, a pre svega potpredsednice Vlade Srbije i ministra prof. dr Zorane Mihailović.
To je rezultat današnjeg sastanka u Vladi Srbije na kome su prisustvovali ministarka, pomoćnik ministra za rudarstvo Dejan Milijanović, član opštinskog veća za infrastrukturu Dragan Jovanović i ja. U narednom periodu izmenićemo Prostorni plan opštine Topola i obezbediti da Topola u budućnosti nikada više ne bude meta istraživanja i eksploatacije plemenitih i obojenih metala - napisao je Petrović na fejsbuku.

Takođe, nakon održanog sastanka na fejsbuku se oglasio i član opštinskog veća Dragan Jovanović, koji je potvrdio informaciju da se na teritoriji opštine Topola neće vršiti geološka istraživanja i najavio podršku susednim opštinama Ljig i Gornji Milanovac.

- Naši zahtevi su bili jasni, da se odmah donese rešenje kojim se obustavlja bilo kakva radnja vezano za istraživanje ruda na teritoriji opštine Topola i to je rešeno, ministarka je odmah rekla da će već danas potpisati izuzeće Topole. Ukratko, naši argumenti su bili da se sela sa teritorije opštine Topola (u ovom slučaju Jarmenovci i Vojkovci), ne mogu ni na koji način uključiti u istraživanja obojenih metala. Ono što sam pokušao da ukažem ministarki jeste da se treba otkaniti uopšte od Rudnika i bilo kakvog kopanja po ovoj prelepoj planini, jer na padinama ove planine veoma je teško utvrditi međe gde je opština Topola, a gde je Gornji Milanovac i sada kod nas neće moći, a kod njih hoće. U svakom slučaju mi smo trenutno uspeli ali smo svesni da je ovo samo prvi korak. Podržaćemo i naše komšije sa Rudnika, Majdana i drugih mesta koja ostaju ugrožena da se i oni izbore. Opština Topola će nastaviti sa jasnim ciljem da pokuša trajno rešenje ovoga problema, ako susedne opštine budu želele da uradimo neko zajedničko rešenje da se u budućnosti ove stvari ne ponavljaju - napisao je između ostalog na svom fejsbuk profilu većnik za infrastrukturu u opštini Topola Dragan Jovanović, a prenosi Toppress.

Podsećamo, Ministarstvo rudarstva i energetike je 26. aprila 2021. donelo rešenje o dozvoli istražnih iskopavanja plemenitih i obojenih metala na 84 kvadratna kilometara planine Rudnik, na području opština Topola, Gornji Milanovac i Ljig.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR