Glas Javnosti

ODLUČENO U SKUPŠTINI SRBIJE: USVOJEN ZAKON O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI KAO I DOPUNE ZAKONA O ZABRANI DISKRIMINACIJE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Narodnoj skupštini Republike Srbije danas je usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Na današnjem zasedanju su takođe usvojeni i Zakon o metrou i gradskoj železnici, kao i Zakon o obnovi kulturnog nasleđa Sremskih Karlovaca.

 Novim zakonskim rešenjem utvrđuju se obaveze organa javnih vlasti, poslodavaca i drugih fizičkih i pravnih lica u vezi sa rodnom ravnopravnošću. Takođe, predviđene su i mere za suzbijanje rodne diskriminacije i ostvarivanje i unapređenje rodne ravnopravnosti, što je jedan od osnovnih međunarodnih standarda u obezbeđivanju ljudskih prava.

Budući zakon regulisaće rodnu ravnopravnost u oblastima rada, zapošljavanja i samozapošljavanja, socijalnog i zdravstvenog osiguranja i zaštite, obrazovanja, sporta, političkog delovanja i javnih poslova, reproduktivnih i seksualnih prava, pristupa robi i uslugama, kao i mere za suzbijanje i sprečavanje svih oblika rodno zasnovanog nasilja, nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije odnose se na razbijanje predrasuda o rasi, boji kože, nacionalnoj pripadnosti, jeziku, verskom poreklu, polu, seksualnoj orijentaciji i invaliditetu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR