Glas Javnosti

ODLUČENO: Građani Srbije od jula mogu u EU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zvaničnici u Briselu doneli su odluku kojom će građanima zemlja koje ne pripadaju EU biti dozvoljeno da uđu na teritoriju unije od prvog jula, a među njima je i Srbija.

Kako je EU otvorila dve liste, onima kojima je omogućen ulazak u RU i onima koji nije, kontroverze je ranije izazvala vest da je građanima SAD koje su jedna od najpogođenijih zemalja virusom kovid, zabranjeno da putuju u EU.

U četvrtak su međutim evropski zvaničnici nisu uspeli da donesu odluku o tome kojim zemljama će biti zabranjen ulazak nakon otvaranja spoljnih granica bloka, a diplomata EU je za Euronjuz rekla da zvaničnici “ne mogu postići dogovor” i da će razgovori biti nastavljeni u petak, pa je odluka danas doneta.

Euronjuz je od diplomatskih izvora EU dobio potpun nacrt liste zemalja za koje će evropske granice biti otvorene, čime potvrđuje izveštaj koji je objavljen u sredu, da Brazil, Katar, SAD i Rusija zaista nisu na listi odobrenih.

Izvori su takođe doveli u sumnju datum ponovnog otvaranja granice 1. jula, sugerišući da sporazumi neće biti na vreme.

Diplomatski izvori su takođe nagovestili da postoji neslaganje između nacija o kriterijumima za korišćenje ove odluke, pri čemu neki tvrde da podaci o stopama COVID-a nisu pouzdani. Oni traže da ECDC, agencija EU za prevenciju bolesti, predloži više detalja, rekli su izvori i dodali da će liste biti revidirane svake dve nedelje.

Kada su pre dve nedelje objavljene smernice EU, zvaničnici su rekli da će lista uzeti u obzir stopu zaraze u ovim zemljama. Kriterijumi se zasnivaju na epidemiološkim podacima, a 47 zemalja je na pozitivnoj listi, dok je 54 zemlje na listi zabranjenih.

U Evropskoj komisiji smatraju da se prema državljanima Velike Britanije i dalje mora postupati na isti način kao prema državljanima EU do kraja prelaznog perioda Bregzita (što je 31.12.2020.).

(Izvor: Nova.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR