Glas Javnosti

Odložena primena propisa o čuvanju arhivske građe do 2024. godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije izmenila je Uredbu o jedinstvenim tehničko-tehnološkim zahtevima i procedurama za čuvanje i zaštitu arhivske građe i dokumentarnog materijala u elektronskom obliku i time odložila primenu koja je trebalo da počne 1. septembra 2022. godine. Primena propisa o čuvanju arhivske građe u elektronskom obliku odložena je do 1. januara 2024. godine.

Uredbom su određene obaveze stvaraoca i imaoca dokumentarnog materijala u elektronskom obliku u pogledu pouzdanog čuvanja i arhiviranja, određen je način vršenja nadzora od strane nadležnog arhiva, te postupak izdvajanja i uništavanja dokumentarnog materijala u elektronskom obliku i izdvajanja i predaje arhiva dokumentarnog materijala koji se čuva trajno protekom roka od 30 godina od nastanka tog materijala.

Uredbom se razrađuju obaveze iz Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, gde je propisana obaveza vođenja arhivske knjige u elektronskom obliku, no - sada sa odloženom primenom koja će stupiti na pravnu snagu sa početkom januara 2024. godine, piše portal Ekapija.





BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR