Glas Javnosti

ODLIČNE ZA DETOKSIKACIJU ORGANIZMA: Sve više mladih uzgaja lekovito bilje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ovo je doba godine kada mnogi posežu za preparatima na bazi lekovitog bilja kako bi podigli imunitet i uradili detoksikaciju organizma. Uzgajanje lekovitog bilja isplativ je posao i sve je više mladih koji odlučuju da se bave ovom vrstom proizvodnje, a dragocene savete mogu dobiti u Institutu Dr Josif Pančić u Pančevu.

U sezoni proslava i preterivanja u jelu i piću lekovito bilje odlično je rešenje za detoksikaciju organizma. Mnogobrojne su prednosti korišćenja preparata na bazi ovog bilja pogotovo u zimskim mesecima kada smo izloženi raznim virusnim i bakterijsim infekcijama. U te svrhe najčešće se koriste čajne mešavine.
- Ehinacea je izuzetno dobra za jačanje imuniteta i ona se dosta gaji na području Vojvodine i centralne Srbije. Pored nje tu su i biljke malo jačeg ukusa, gorke kao što su beli origano ili neke koje imaju antiseptična dejstva. Beli origano utiče na smanjenje broja nepoželjnih mikroorganizama kao što su gljive i bakterije - kaže dr Vladimir Filipović iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja Dr Josif Pančić, prenosi portal Ekapija.

U poslednje vreme mnogi se okreću proizvodnji lekovitog bilja jer je dosta isplativa, a potražnja raste. Sve je više mladih koji kupuju imanja izvan grada na kojima žele da uzgajaju ovo bilje. Preporuka stručnjaka iz instituta je da to u početku budu manji zasadi i da krenu sa onim što je najtraženije na tržištu, kao što su beli slez i neven.
- Važno je obezbediti i mrežu kupaca i prerađivačke kapacitete - kaže Filipović.
- Proizvođač mora da ima sušaru ili da improvizuje da bi sušio. U letnjim mesecima može i prirodno, ali naša preporuka je da to budu termičke sušare da bi kvalitet bio bolji - dodao je on.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR