Glas Javnosti

Odazovimo se! Potrebne sve negativne krvne grupe i 0+

Društvo
Autor: Glas javnosti

Rezerve krvi su i dalje smanjene, kažu u Institutu za transfuziju krvi i napominju da su sve negativne krvne grupe na minimumu.

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi kaže da su, pored svih negativnih krvnih grupa, na minimumu i rezerve 0+ krvne grupe.


Iz Instituta apeluju na sve da, bez obzira na to koja su krvna grupa, odvoje vreme i daju krv.

"Bilo bi idealno da dnevno imamo 300-350 jedinica krvi, nažalost, takvi dani su od pandemije retki, povremeno imamo uspešne dane, juče smo sakupili preko 400 jedinica, hvala Smederevu gde je sakupljeno 120 jeinica krvi. Potrebno nam je više takvih dana u kontinuitetu", navela je Kneževićeva.

Institut danas radi do 19 časova, a jedan autobus za transfuziju je ispred Imocentra na Novom Beogradu, a drugi ispred Opštine Zvezdara.


Tokom dana praznika Institut će raditi od 8-15 časova, transfuzioni autobusi sutra će biti na Trgu Republike i kod Ikee, a ekipe će dežurati i u Koceljevi i Belotiću.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Interval između davanja krvi je tri meseca (12 nedelja) za muškarce i četiri meseca (16 nedelja) za žene. Davalac mora da ima više od 50 kilograma.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR