Glas Javnosti

OD VIDOVDANA DO MITROVDANA: POMERANJE OTKRIVANJA SPOMENIKA ŽRTVAMA RATA NA SAVSKOM TRGU OTKRILO JOŠ VEĆE PROBLEME!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Renovirani Savski trg najavljen je kao najveći takav, ne samo u prestonici, već i u Srbiji, nakon otkrivanja monumetalnog spomenika osnivaču srpske države, Stefanu Nemanji, trebalo je još pre pola godina da zasija punim očekivanim sjajem, ali na terenu je, izgleda, previše praktičnih problema da bi se to i ostvarilo.

Naime, pored gromoglasnih najava da će Spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990-1999, koji se i pre renoviranja, nalazio na Savskom trgu, biti pomeren i otkriven u neposrednoj  blizini, u park između Nemanjine, Sarajevske i Birčaninove, za nedavni veliki praznik Vidovdan, niije se desio. Još čudnija su kontradiktorna objašnjenja čelnika Beograda. Prvo je Marko Stojčić, glavni gradski urbanista, tvrdio da trenutno nema para i da se čeka rebalans budžeta, ali ga je već sutradan dementovao sveprisutni zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, izjavom da “pare nisu problem”, a da kolega urbanista u stvari  “nije rekao da nema novca, već da treba da se odredi izvor finansiranja”!

Ovakvo međusobno demantovanje gradskih čelnika je još čudnije jer su izrada i postavljanje  Spomenika žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990.-1999. u domenu malih investicija za koju se verovalo da će lako biti izvedeni za najavljenu svečanost za veliki praznik Vidovdan. Takođe, odmah nakon prepucavanja gradskih čelmika o razlozima ovog neispunjenig obećanja i novog probijanja rokova, saznajemo, da je rešenje iznenada vrlo brzo i pronađeno.

Za Glas javnosti o tom novom rešenju govori Željko Vasiljević, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije, koje je, inače, i iniciralo prethodno postavljanje, otkriveno 24. marta 2012. godine i bio je deo spomeničkog kompleksa na Savskom trgu.

-Juče smo postigli i definitivan dogovor sa gradskim urbanistom, Markom Stojčićem,

da Spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990-1999. bude otkriven ovog 8. novembra, na dan Slave našeg udruženja Sv.Veliko Mučenika Dimitrija. Spomenik će biti postavljen između ulica Nemanjine, Sarajevske i Birčaninove i mi ćemo učestvovati u samoj organizaciji i realizaciji otkrivanja spomenika. Obeležje bi trebalo da bude visoko oko tri metra, široko 80 centimetara i isto toliko dugačko. Biće izgrađen od granita i u njemu će biti uklesana ispružena ruka. Još vagamo da li će u njega biti uklesan i deo ranijeg rešenja. Nadali je jesmo da će spomenik  biti gotov do 28. juna, do Vidovdana, , mada je sada najvažmnije da to svečano  obeležimo i za dolazeći Mitrovdan, - izjavioje za Glas javnosti Željko Vasiljević. 

Kako nezvanično saznajemo, najmanji će biti problem gradskim vlastima da ispuni pomereno od Vidovdana do Mitrovdana, već je njima mnogo veća enigma oko radova na kanalizacionoj crpnoj stanici. O teško rešivomn problemu, na ovoj lokaciji, za novu crpnu stanicu otpadnih voda je ta “kvaka” koja već jako dugo pravi glavobolju beogradskim čelnicima, jer da to i dalje  rešava sistem čak preko Terazijskog platoa, što nikako nije dobro i dugoročno rešenje.

Ostaje nam da se nadamo da će to bolje uraditi, nego što su do sada obećavali.   

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR