Glas Javnosti

OD SRBICE JE NASTALO 12 JEZIKA, A PRVA PISMENOST NA SVETU OTKRIVENA U VINČI!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

- Jedna rasa nadarena darovima mudrosti, rastući brojem i napredujući, izgrađivala je kao moćno sredstvo svoj jezik, divan po svom bogatsvu, svojoj snazi, svojoj harmoniji i po savršenstvu svojih formi, jezik kroz koji su spontano izbijale sve njene impresije, njeni blagi osjećaji, njena naivna divljenja – rekla Olga Luković – Pjanović o Srbici.

Taj prastari početak razvoja jezika Srba, zbog sve manjih zajedničkih veza, seljenja, promena u načinu života, doveo je do toga da se iz zajedničkog korena razvio izvestan broj dijalekata, koji su opet nastavili da se razvijaju transformišući se polako u sopstveni jezik izdvojenih i raseljenih srpskih plemena koji kroz milenijume gube polako čvrste veze sa matičnim jezikom, ali osnovi i koreni svih tih jezika su zajednički.

Od Srbice je u Evropi nastalo čak dvanaest jezika

Dokazano i neporecivo zajedničko poreklo toliko rasutih naroda danas koji govore takozvanim indoevropskim jezicima je tačno samo ukoliko se zna da vode porijeklo od jedne majke – Srbice.

Dakle kao i narodi, tako i jezici imaju zajednički koren.

Govoreći o lakoj i gotovo savršenoj gramatici vedskog jezika, čuveni i svetski priznati Adolf Pikte je rekao:

-Ovaj jezik je muzikalan, svež, čudesan, stvoren da bude eho žive prirode, istovremeno dinamičan i harmoničan.

Veliki Ami Bue ističe:

-Srbski jezik je bogat i upotrebljava se jednako srećno za opjevavanje ljubavnih nježnosti i krvavih podviga Boga Marsa.

Dalje govori sa toliko hvale o svim gramatičkim aspektima srpskog jezika.

- Toliko superioran sa mucanjem Grka, odveć naduvenim i punim retoričkog cveća francuskim i italijanskim, natmurenim nemačkim, da je gotovo nemoguća svaka uporedba – rekao je Bue.

Izričito naglašava da, ako je ikada jedan jezik bio stvoren da vlada javnim raspravama, onda je to srpski!

Naš Ilija Živančević, naučnik svetske reputacije jasno i nedvosmisleno je rekao da su Sloveni „ostalima dali reč, jer ona izvire iz bezgranične, prostrane i nesravnjivo čiste besmrtne slovenske duše“.

Indijske Vede su najstariji pisani spomenik koji u formi poetskog zbornika u hiljadu himni čuvaju prapočetke poimanja zakonitosti ljudi i njihovog života, a sve zasnovano na svetosti kuće, porodice, zemlje sve do danas neizbrisive tradicije kod Srba.

Gotovo svi priznati i poznati lingvisti ne sumnjaju u to da su napisane na Srbici, jer u svakoj od tih himni dominira ime Srbinda, ali isto tako i stotine drugih riječi koje su i danas aktuelne u srpskom jeziku.

Jednom mi je prof dr. Jovan Deretić rekao da je lično slušao u Indiji ljude koji govore Srbicu.

Nedvosmisleno je tačno da je prva pismenost na svetu otkrivena u Vinči.

(Glas javnosti/barskiportal.com)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR