Glas Javnosti

OD SLEDEĆE GODINE PONOVO NA SCENI: Luksemburg se posle 30 godina vraća na Evroviziju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pune tri decenije nakon poslednjeg učešća na festivalu, Luksemburg se vraća na binu Evrovizije 2024. godine. Vlada Luksemburga zvanično je najavila da će podržati učešće kandidata te zemlje na takmičenje za Pesmu Evrovizije sledeće godine.

„Trideset godina od poslednjeg učešća na takmičenju 1993. godine, Vlada Luksemburga veruje da povratak na najvažnije takmičenje pesama koje je ikada održano predstavlja odličnu priliku da se reafirmiše evropski i međunarodni duh Velikog vojvodstva u oblasti medija i muzike. Pored pozitivnog uticaja koji se očekuje kako na kulturnom nivou, tako i u kontekstu razvoja kreativne industrije i ekonomskih koristi, učešće Luksemburga na Evroviziji će takođe doprineti promociji Luksemburga kao destinacije, njegovih vrednosti i imidža koju ima u svetu“, naveli su u saopštenju.

Iz tog razloga, Luksemburg neće samo pružiti podršku kandidatu za takmičenje, već i obezbediti finansijsku potporu neophodnu za učešće delegacije države na takmičenju.


Ministarstvo za medije saopštilo je da će za prenos, izbor kandidata i organizaciju učešća delegacije Luksemburga na takmičenju sledeće godine biti zadužen nacionalni emiter, CLT-UFA, koja je članica Evropske unije emitera (EBU) i deo RTL grupe.

Informacije o prijavama i selekciji kandidata biće objavljene u julu.

Inače, Luksemburg se povukao sa takmičenja za Pesmu Evrovizije još 1993. godine.

„Oduševljeni smo što možemo ponovo da poželimo dobrodošlicu Luksemburgu na Pesmu Evrovizije posle 30 godina. Ta država ima jedan od najuspešnijih rekorda na takmičenju – pet pobeda u prve tri decenije takmičenja. Veoma se radujemo saradnji sa RTL-om na njihovom povratku na najveći svetski muzički događaj uživo 2024“, rekao je Martin Osterdahl, izvršni Supervizor Takmičenja za pesmu Evrovizije.

Luksemburg je jedna od najuspešnijih država na takmičenjima za Pesmu Evrovizije.


Tokom 37 godina koliko su učestvovali, pobedili su pet puta i time se našli na trećem mestu po ukupnom uspehu na tom takmičenju.

Poslednji put pobedili su pre 40 godina, kada ih je prestavljala francuska pevačica Korin Herme pesmom „Si la vie est cadeau“.

Nakon toga, zemlja nije beležila ni minimalne uspehe na takmičenju, pa je deset godina kasnije, 1993. godine, Luksemburg doneo odluku da se povuče sa tog takmičenja

Glas javnosti /N01S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR