Glas Javnosti

Od prolećnih dana do zimske idile: Srbiju čeka promenljiv februar

Društvo
Autor: Glas javnosti

Februarska vremenska prognoza za Srbiju ove godine predviđa kraj toplotnog talasa sredinom meseca, uz blago zahlađenje i mogućnost snežnih padavina. Meteorolozi predviđaju da će se topla vazdušna masa zadržati do 13. februara, nakon čega će uslediti manje zahlađenje, koje može doneti snežne padavine u višim planinskim predelima.
U periodu od 15. do 20. februara, sa daljim padom temperature, biće uslova i za sneg u nižim predelima uz moguće formiranje manjeg snežnog pokrivača. U većem delu Srbije, mesečna suma padavina tokom februara biće iznad višegodišnjeg proseka, a temperatura će biti blago iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

 
Početak februara biće topliji, sa temperaturama koje mogu biti od tri do šest stepeni iznad proseka, dok će druga polovina meseca biti hladnija sa čestim padavinama.

Sezonska prognoza RHMZ-a ukazuje na blaži i vlažniji februar, sa malom verovatnoćom za pojavu jakih jutarnjih mrazeva. Srednje minimalne i maksimalne temperature vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, što sugeriše na blagu zimu.
U Beogradu, kao i u široj okolini, očekuje se srednja minimalna temperatura oko 2ºC, a maksimalna oko 7.9ºC. Prognozirana količina padavina za Beograd je oko 41 mm, s tim da je za 18. februar moguć sneg.

Ove prognoze su orijentacione i poželjno je koristiti ih uz detaljnu prognozu za 5 dana unapred, s obzirom na moguće promene. S obzirom na ove informacije, građani bi trebalo da budu spremni na promenljivo februarsko vreme, sa periodima toplijeg vremena u prvoj polovini meseca i mogućim zahlađenjima i snežnim padavinama u drugoj polovini​.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR